Ekonomi

Ekonomi’nin Zarar Gördüğü Ürünlerden Biride Makarna Oldu! Makarnaya Adet Sınırı Getirildi

Almanya’da oluşan kuru gıda krizinin en başını makarna çekiyor. Almanya ‘nın en büyük marketlerinden birinde oluşan makarna alımı adetlerle sınırlandırıldı. Almanya ‘da oluşan bu sorun akıllara enflasyon çöktü mü sorusunu getirdi. Kişi başı bir adet alınabilen makarna ve un alınabileceğini belirtti.

Dünya’da oluşan Ukrayna, Rusya arasında oluşan savaşlar nedeniyle ihracat sıkıntısı oluştuğu belirtildi. Almanya ‘da oluşan bu sıkıntılar nedeniyle ilk olarak elektrik ve gıda ürünlerine çok büyük sıkıntılar yaşanmaya başlandı. Tüm Dünya’yı zarara uğratan savaş ihracatın azalması ve enflasyonun en üst seviyeye ulaşmasını sağladı. Savaşın etkisinin en fazla zarar gördüğü ülkelerden biri olan Almanya ihracat yapılamadığı için stokta bulunan ürünlerin satışında da yüzde 50 civarında artış yaşandı.

Almanya Ayçiçek yağının çoğunu Ukrayna’dan ithal etmesi oluşan savaş nedeniyle yağın ülkeye ulaşmaması ülkeyi olumsuz şekilde etkiledi. Marketlerde bulunamayan Ayçiçek yağı ve gıda ürünleri var olan yerlerde ise fahiş fiyatlarla satılmaya başlandı. Ülkeyi olumsuz etkileyen yağ sıkıntısı bir çok restoranlarda patates kızartması, makarna ve bir çok yemeğin yapılamayacağı duruma gelerek işletme sahipleri menülerinden bu yemekleri çıkardı.

Fiyatlarda Büyük Artış

.Elektrik başta olmak üzere mazot, benzin ve gaz gibi temel ihtiyaçların fiyatlarında görülen artışlar ülkeyi büyük bir şekilde etkiledi. Ülkede uzun senelerdir oluşmayan zamların etkisi kuru gıdada oldukça büyük sıkıntılar oluşturdu. Kuru gıdanın yanı sıra süt ürünleri ve evde kullanılan yağ ürünlerinin de fiyatları iki katına çıktı. Temel gıda ürünlerinin en başını makarna, un, ekmek gibi günlük tüketimde kullanılan malzemelere zam yağmuru yağdı.
Fiyat artışını duyuran büyük marketler daha önce indirimli alınan tüm ürünlere 2 katı fiyat belirledi. Zam kararını uygulamayan işletmelerin çoğu da en kısa sürede fiyatlara ciddi artışlar yaşanacağını belirtti. Ülkelerin çoğunda oluşan bu sınırlama vatandaşların yağma yapmasının da daha fazla önünü açtı. Ülke halkı kısıtlamalarla tedarik edebildikleri ürünlerin fazlasını alabilmek için hırsızlığın kuru gıda ve Ayçiçek yağına doğru belirlendiği bildirildi.

Alıcılara Adet Sınırlaması

İhracat az olması nedeniyle Almanya’nın en büyük marketlerinden birinde başlatılan kuru gıda adet şeklinde alına bilinir olarak ürün altlarına yazılar yazarak duyurdu. Un veya makarnadan birkaç paket almak isteyenler engellenerek satışı sağlanmadı. Daha fazla ürün almaya çalışan müşteriler ise isyan etti. Ayçiçek yağın dada büyük sıkıntılar yaşayan Almanlar hem fiyat artışı hem de market raflarında hiç ürün kalmaması müşterileri isyan ettirdi. Ayçiçek yağı 2 litre, makarna 1 paket, un 1 paket, süt ve peynir ürünlerinde de kg sınırlaması getirildi.

Gıda Sorunu Çözümü Sağlanacak

Çözülmesi beklenen bu krizi en başta hangi ülkenin stoklarını ihracata açacağı sorusunun yanıtını 4lü büyük toplantıda açıklanacağı belirtildi. Dört ülkenin katılacağı ve içerisinde Türkiye’nin de bulunduğu bu toplantıda gıda sorunun ele alınacağını ve stoklarda bulunan tahılların dünya üzerinde birçok ülkeye pazarlanması konusu belirleneceği belirtildi. En kısa sürede gerçekleşecek olan bu toplantının tarihi henüz belli değil. Bir taraftan anlaşmalar sağlayan Rusya medyada duyuru yaparak kuru gıda sağlayan araçların ilerlemesi için programlar yaptıklarını belirtti.

Avrupa başta olmak üzere Belçika, İspanya gibi ülkelerde olumsuz etkileyen bu savaş Almanya’nın enerji akışını da Rusya’dan temin etmesi olumsuz şekilde etkiledi. Enflasyonda büyük artış yaşayan Almanya’nın stok krizini Türkiye’nin çözebileceği konusunda büyük söylentiler bulunmaktadır. Yapılacak olan 4’lü toplantı sonrasında belirlenecek olan bu kuru gıda sorunu çözümlenebilir bir durum oluşur mu merak konusu olarak bilinmektedir.