Verem hastalığı nedir? Kimlerde görülür
Oldukça tehlikeli bir hastalık olan ve bulaşıcı hastalıklar kategorisinde yer alan hastalık çeşitlerinden birisi de veremdir. Bu hastalığın diğer bir ismi de tüberkülozdur. Halk arasında ince hastalık ismi ile de anılan bu hastalığın genellikle en çok akciğerler üzerinde tutulduğu bilinmektedir. Ayrıca hem ülkemizde hem de dünyada verem hastalığına sahip olan pek çok hasta bulunmaktadır. Hastalığın en erken şekilde tespit edilmesi ve buna bağlı olarak hastalığın düzeltilmesi gerekmektedir. Ayrıca hem dünyada hem de ülkemizde bu hastalıktan yaşamını yitiren kişilerin de oldukça fazla olduğunu söylemek gerekmektedir. Veremin genel özellikleri arasında güneşsiz ortamlarda daha da çoğalması gelmektedir. Özellikle ultraviyole ışınları ile bu mikrobun öldürülebildiği görülmektedir.
Bulaşıcı hastalıklar içerisinde yer alan verem hastalığının genellikle hava ile temasa geçtiği bilinmektedir. Ökşürme ya da konuşma gibi zamanlarda bu mikrobun havaya yayılacağı ve hasta olmayan kişilere de dirençleri sayesinde kolay bir şekilde geçebileceği görülmektedir. Kimi zaman bu mikrobun 1 sene sonrasında hastalığa dönüştüğü, kimi zaman da yavaş bir şekilde ürediği görülmektedir.
Verem hastalığının belli başlı belirtileri bulunmaktadır. Bu belirtiler arasında 2- 3 haftadan daha uzun süren öksürükler yer almaktadır. Bunun yanı sıra ateş ya da gece terlemesi gibi durumlarda da hasta risk altında yer alabilmektedir. Verem hastalığının diğer belirtileri arasında iştahsızlık, kilo kaybı, yorgunluk, balgam, kan tükürme, nefes darlığı ve göğüs ağrısı yer alabilmektedir. Kişilerin kesinlikle doktor tedavisi almaları önerilmektedir. Üstelik hastalığın tanısı koyulduktan sonra son dönemlerde artan tıp ile birlikte çok daha kolay bir şekilde tedavi edilir hale gelmiştir. Hastalığın tedavisinde kullanılan ilaçların da ülkemizde ücretsiz bir şekilde eczaneler tarafından satıldığı bilinmektedir. Hastalığın en erken şekilde tanısının koyulması gerekmektedir.