Sağlık

Korona geçirenlere asprin uyarısı

Aspirin yaygın olarak kullanılan reçetesiz kullanılabilen bir ilaçtır. Çeşitli durumların tedavisinde etkili olmakla birlikte, kullanımıyla ilişkili bazı potansiyel riskler ve yan etkiler vardır.

Son aylarda, COVID-19 pandemisi ile ilgili olarak aspirin kullanımına ilişkin bazı endişeler olmuştur. Bazı uzmanlar, bazı kişilerde kanama riskini artırabileceği için COVID-19 enfeksiyonundan sonra aspirin kullanımına karşı uyarıda bulundu.

Lancet dergisinde yayınlanan bir araştırma, aspirin alan COVID-19 hastalarında ölüm riskinin aspirin almayanlara göre önemli ölçüde daha yüksek olduğunu buldu. Çalışmanın yazarları, çalışma aspirinin COVID-19 sonuçları üzerindeki neden ve etkisini belirlemek için tasarlanmadığı için bulgularının dikkatle yorumlanması gerektiği konusunda uyardı.

Bununla birlikte, diğer uzmanlar bu bulguların aşırı yorumlanmasına karşı uyarıda bulunmuş ve bazı durumlarda aspirinin faydalarının risklerinden daha ağır basabileceğini vurgulamıştır. Örneğin aspirin, kan pıhtılaşması riskini azaltmaya yardımcı olabileceğinden, kalp hastalığı veya inme gibi altta yatan belirli rahatsızlıkları olan kişiler için faydalı olabilir.

Genel olarak, aspirin veya başka bir ilaç almadan önce bir sağlık uzmanına danışmak önemlidir. Uygun tedavi planını belirlemeye ve bireyin özel sağlık gereksinimlerine ve tıbbi geçmişine dayalı olarak olası riskleri veya kontrendikasyonları değerlendirmeye yardımcı olabilirler.