Ramazan ayına özel 5 beslenme önerisi
Ramazan ayı ibadetini yerine getirmek isteyen kişilerin beslenme alışkanlıklarını değiştiren bir zaman dilimidir. Ramazan ayında kişiler genellikle 2 öğün bazlı beslenmeye başlarlar. İftar ve sahur bu iki ana beslenme öğününe verilen adlardır. Yeterli ve dengeli beslenmenin temelini oluşturan 5 önemli önerilerimiz var gelin hep beraber onlara göz atalım.
Yemek Tercihinizi Sağlıklı Yapın
Yemek tercihlerinizi sağlıklı seçmeniz size Ramazan ayında büyük bir konfor sağlar. Dengeli ve yeterli bir beslenme düzeni oturtmak size fayda sağlar. Bu dönemde aşırı yağlı, kızarmış besinlerden uzak durmanızı tavsiye ederim. Şarküterileri kısa süreliğine hayatınızdan çıkarmalısınız. Sosis, salam, jambon gibi besinler oruç tuttuğunuz süre zarfında sizi rahatsız edebilir. Kana yavaş yavaş geçen bu yüzdende kan şekerini yavaş yükselten nişasta içermeyen sebzeler bu ayda en yakın dostunuz olmalıdır. Sebzeler hem besleyici hem de oldukça faydalıdır. Üstelik kalorileri de yüksek değildir. Gelelim tatlı konusuna, bu ayda uzun süre aç kalınması sonucu kan şekeri düşmesi çoğu kişide görülür, kan şekerimizi aniden yükseltecek tatlı şeyler ise göz bebeğimizdir. Aman dikkat! Bu tuzağa düşmeyin. Özellikle ağır şerbetli tatlılardan uzak durun. Daha sağlıklı ve hafif tatlılar tercihiniz olmalıdır. Güllaç, sütlaç, muhallebi bu süreçte iyi giden tatlılardandır.
Sıvı Tüketmeyi Unutmayın
Uzun süre susuz kalmak bedenimize iyi gelmez. Ramazan ayında sıklıkla karşılaşılan durumlardan biri iftardan önce çok susamış olmak ve iftar sonrası yeterince su tüketmemek. Yetişkin bir kişinin sağlıklı su tüketimi günlük 2,5 3 L olmalıdır. Ramazan ayında da bu tüketim miktarı atlanmamalıdır. Az sıvı tüketmeniz halinde oruç tutuğunuz süre zarfında daha halsiz olursunuz, enerjiniz düşer ve baş ağrısı çekebilirsiniz.
Sahur Yapmayı Atlamayın
Sahur yapmayı atlamak bu süreçte yapılan en büyük hatalardan biridir. Bu süreçte sahura kalkmayı alışkanlık haline getirmenizi tavsiye ederim. Sahur yaparsanız açlık sürenizi de kısaltmış olursunuz. Sahura kalkmaz ayrıca metabolizma hızınızı korumanıza da fayda sağlar. Sahurda iftardan aklan besinleri tüketmeyin. Sahur yapıp uyuyacağınızı da hesaba katarak daha hafif besinler tercih etmelisiniz. Susuzluğunuzu tetikleyebilecek aşırı yağlı besinlerden ve tuzlu besinlerden de uzak durmalısınız. Çok tuzlu veya baharatlı besinler tüketmek hem gece uykunuzu hem de gün içindeki faaliyetlerinizi olumsuz etkiler. Sağlıklı bir beslenmenin sağlanması için sahurun atlanmaması şarttır. Daha çok tok tutan, protein ağırlıklı kahvaltılık besinler tüketmeniz tavsiye edilir.
Hareket etmeyi İhmal Etmeyin
Hareket etmek bize verilmiş en büyük nimetlerden biri. Hareket etmeyi bu ayda da ihmal etmemelisiniz. Özellikle iftardan sonra yapılan kısa pratikler, yürüyüşler hafif egzersizler size kısa ve uzun vadede muhteşem hissettirir. Uzun süre aç ve susuz kalan bedenimiz iftarla beraber kan şekerimizi yükseltir bu üstümüzde bir ağırlık hissi oluşturur. Üzerimize gelen bu ağırlık hissi, uyku hali bizi hantallaştırır. Hemen kısa bir yürüyüş yapıp bedeninizi tekrar harekete geçirmeniz mümkün. Hareket etmeniz size ramazan ayını kilo almadan geçirmeniz konusunda da destek olur.
Enerjinizi Verimli Kullanın
Ramazan ayı bir sürpriz değil. İftar saati, sahur vakti her şey belirgin. Ne kadar aç kalacaksınız, bedeniniz ne kadar süre susuz kalacak biliyorsunuz. Bütün bildiklerinizden yola çıkarak enerjinizi verimli kullanmanızı tavsiye ederim. İlk uyandığınızda çok yorucu işler yapmaktan, ağır egzersizlerden, çok terlemekten kaçının, aksi taktirde günün geri kalanında düşük bir enerji, yorgunluk, halsizlik, yıpranmış sinirler sizlerle olur. O yüzden enerjinizi gün içine dengeli dağıtmak önemlidir ve size faydalıdır.