Sağlık

Tırnakların Sıkılığını Ve Güçlenmesini Sağlayan Vitaminler Nelerdir

Manikür ve jel oje yaşam tarzımızın bir parçası haline geldi. Güzel bir manikür yaptırmak iyidir, ancak profesyonel olmayan bir manikürcü, uygun olmayan aletler nedeniyle tırnak hasarı ve incelme gibi sorunlarla karşılaşabilir. Besin eksikliği, herhangi bir dış etki olmadan bile tırnak sağlığını etkileyebilir. Bu nedenle tırnaklarınızı güçlü ve sağlıklı tutmak için gerekli vitaminleri kullanmanız gerekir. İhtiyacınız olan vitamin miktarının kişiden kişiye değiştiğini unutulmamalıdır. Bu nedenle sizin için doğru dozu belirlemek için bir doktora danışmanız önemlidir.

Biyotin

Çok sayıda çalışma, biotin ve B7 vitamininin tırnak sıkılığını ve gücünü sağladığını göstermiştir. Örneğin; ABD Ulusal Tıp Vakfı tarafından yayınlanan, kırılgan, ince tırnakları olan 35 kişi üzerinde yapılan bir araştırmada, 2 ila 7 ay boyunca günlük 2,5 mg biotin kullanımının tırnak gücünü %63 oranında artırdığını buldu.

İnsan vücudu biotin üretmediği için gıdalardan ve takviyelerden alınması gerekir. Biotin karaciğer, yumurta sarısı, süt, süt ürünleri, somon balığı, avokado, tatlı patates, fındık, kepekli tahıllar ve karnabaharda bulunur.

Kollajen

Kollajendeki peptit hidrolize protein tırnakları güçlendirir ve büyüme sürecini hızlandırır. Kollajenin tırnakları nasıl etkilediği üzerine yapılan bir çalışmada, ilacın 24 hafta boyunca günlük kullanımı tırnak yüzeyinin sert, renkli ve sağlıklı olduğunu ve büyüme sürecini hızlandırdığını göstermiştir.

Demir

Demir, vücudun tüm hücrelerine ve organlarına oksijen sağlayan kırmızı kan hücrelerini oluşturur. Demir eksikliği ve anemisi olan kişilerde tırnaklarda dikey çizikler veya ezikler görünebilir.

Bu ilacın uygun dozu cinsiyete ve yaşa göre değişir. Örneğin 19 ile 50 yaş arasındaki kadınların günde 18 mg alması önerilirken menopoz sonrası ve erkeklerde bu sayı 8 mg’a kadar düşebilir (kişiye göre değişebilir). Demir ayrıca sığır, tavuk, balık ve diğer et ürünlerinde de bulunur. Derin yeşil sebzelerde, yer fıstığında ve fasulyede nispeten düşük olmasına rağmen, C vitamini ile birlikte kullanılması vücudun emilim sürecini uyarır.

Antioksidanlar

C vitamini, kolajen üretiminde önemli bir rol oynadığı için tırnak takviyelerinde kullanılan en yaygın antioksidanlardan biridir. C vitamini eksikliği kırılgan tırnaklara ve yavaş büyümeye neden olabilir.

İnsan vücudu bu vitamini doğal olarak üretmediği için portakal, çilek, kivi, yeşil sebzeler ve domates gibi C vitamini yönünden zengin besinlerle birlikte takviye almak gerekir. İlginç bir şekilde, kırmızıbiber portakaldan iki kat daha fazla C vitamini içerir.

Omega 3

 

Omega-3 yağ asitleri tırnakları nemlendirir, parlak görünmesini sağlar ve tırnakların alt kısmını iltihaplanmadan korur. Omega-3 eksikliği kuru ve kırılgan tırnaklara neden olur. Bu nedenle, ABD Tıp Enstitüsü’nün tavsiye edilen omega-3 alımına göre erkeklerin günde 1,6 gr, kadınların ise günde 1,1 gr tüketmesi güvenlidir.

Omega 3, yüksek yağlı somon, ton balığı, somon, kara alabalık ve sardalyada bulunurken yumurta, chia tohumu ve cevizde az miktarda bulunur.