Sağlık

Delta Varyantı Nedir?

Covid-19 salgınından bu yana herkesin ilgili olduğu konu; virüsler. Çin’den gelmiş olan ve Hint varyantı olarak da bilinen covid-19 virüsünün mutasyon geçirmiş hâli Delta virüsüdür. Alfa virüsü olarak adlandırılan Delta varyantı diğer virüslere nazaran daha çok bulaşıcıdır. Covid-19 nedeni ile hastaneye yatan kişi sayısı, Delta varyantı nedeni ile hastaneye yatan kişi sayısından daha azdır. Delta varyantı diğer virüslere göre daha ağırdır. Ölüm riskinde ise Delta varyantına sahip olan kişilerin ölümü, Covid-19 virüsüne sahip olan kişilerin ölümüne kıyasla daha çok gerçekleşmiştir.

Delta Varyantı Belirtileri Nelerdir?

Covid-19 virüsü belirtileri ile benzerlik gösteren Delta varyantı daha ağır geçirilir. Aynı olan belirtilerin tek farkı Delta virüsü daha ağır belirtiler gösterir.

  • Yüksek ateş

Aşırı şiddetli sıcaklık sonucunda ateş git gide artmaya devam eder. Düşürülmeye çalışılmadığında kötü sonuçlar alınabilen bir durumdur.

  • Öksürük

Bu virüslerin genel belirtisi olan öksürük; artık tanımadığımız birinin öksürmesinde bile ona karşı oluşan şüphe ile kendisini belli etmektedir. Öksürükler kuru olduğunda ise kendisini daha çok belli eder. Kuru öksürük belirtilerin temelinde yer alır.

  • Eklem Ağrıları

Kemiklerin sızlaması eklem ağrılarını akabinde getirir. Bu ağrı kendisini daha çok kollarda, bacaklarda ve en önemlisi sırt bölgesinde gösterir. Sırt ağrısı fazla olan bir kişi için şüpheli bir durum olabilir.

  • Nefes Zorluğu

Nefes alırken olduğundan fazla zorlanmak da bu belirtiler içerisindedir. Göğüs kafesi sıkışması, nefes yetersizliği gibi semptomlar Delta varyantı şüphesini arttırmaktadır.

  • Boğaz Şişkinliği

Boğaz ağrısı, kızarıklığı ve en önemlisi şişkinliği de bu belirtilerin en temel semptomlarından biridir. Yutkunurken acıyı ve şişkinliği fazla bir şekilde hissetmek tehlikeli olabilir.

  • İshal

İshal hastalığı covid-19 virüsünün temel belirtisidir. Ancak Delta varyantında da sıkça rastlanan bir durum olabilmektedir.

Bu belirtilerinden herhangi birine şiddetli bir şekilde sahip iseniz ve uzun zamandır (3-4 gün) devam ediyor ise mutlaka sağlık kuruluşuna bildirmeniz gereklidir.