Teknoloji

Kripto Parada Marjin İşlemi

Kripto para ‘da marjin işlemi nasıl yapılır sorusu sıklıkla sorulmaktadır. Marjin işlemleri aslında oldukça avantajlı seçeneklerle karşımıza gelmektedir. Günümüzde birçok sitede ‘Marj Trading’ gibi isimlerle bulunmaktadır. Marjin işlemi yapılırken elimizdeki varlıklar teminat gösterilmektedir. Bu işlemlerde kaldıraç sistemi yer almaktadır. Ayrıca sözleşme, pozisyon, teminat ve birçok terim yer almaktadır. Tecrübeli yatırımcılar bu işlemler sayesinde oldukça güzel kazançlar elde etmektedir. Günümüzde birçok Kripto para türünde bu seçenekler bulunmaktadır.

Margin İşlem Nedir?

 Margin ticaret işlemi aslında basit olarak teminat vererek katlamalı işlemler yapmak anlamına gelmektedir. Birçok sitede ‘Margin trading’ ismiyle kullanılmaktadır. Kullanıcıların varlıklarını teminat göstererek daha yüksek işlemler yapmasına olanak vermektedir. Düşük ve yüksek riskli kaldıraç işlemleri bu sayede yapılabilmektedir. Margin işlemi yapılırken alım veya satım değil, artış veya düşüş seçenekleri kullanılmaktadır. Ayrıca teminatlı işlemlerde sabit bir fiyat ve tarih belirlenerek anlaşmalar yapılabilmektedir.

Teminat Nedir?

 Kaldıraçlı işlemler yapılırken varlıkların katları etkili olmaktadır. Örnek vermek gerekirse ‘4’ Ethereum’a sahip bir kullanıcı ‘3’ olarak kaldıraç seviyesini seçmektedir. Böylece (4×3=12 Ethereum) işlem için ‘4’ Ethereum gerekmektedir. Yani kullanıcı ‘4’ Ethereum’u teminat göstererek ‘12’ Ethereum’luk işlem yapmaktadır. Kaldıraç burada katsayı olarak karşımıza gelmektedir. Bu sistem sayesinde ‘Short, Long’ işlemleri kolayca yapılmaktadır.

 Kaldıraçlı İşlem nedir?

 Kaldıraçlı işlem sayesinde kullanıcılar yüksek gelirler elde edebilmektedir. Kaldıraçlı işlem basit olarak bir teminat vererek riskli işlem yapmanıza olanak sağlamaktadır. Bitcoin’in düşeceğini düşünen biri ‘Short’ pozisyon açabilmektedir. Böylece kaldıraç sistemi sayesinde varlığından daha fazla getiri veren işlemler yapabilmektedir. Yani ‘0.3’ Bitcoin sahibi biri, ‘5x’ kaldıraç kullandığında, ‘1.5’ Bitcoin’lik işlem yapabilmektedir.

Short Pozisyon- Long Pozisyon

 Belirli bir fiyattan Kripto paranın düşeceğini düşünen biri ‘Short Pozisyon’ almaktadır. Ancak eğer yükseleceğini düşünüyorsa ‘Long Pozisyon’ açmaktadır. Kısacası bir fiyatın yukarı veya aşağı yönde gideceğini bilme işlemi olmaktadır. Kısacası yatırımcıların ve Kripto para piyasasının fiyatın hangi yönde gideceğini tahmin etme işlemi olmaktadır. Fiyatın hangi yönde hareket edileceğini tahmin etmek bazen riskli olabilmektedir.  Ancak ‘200x’ katına kadar gelirler bu pozisyon işlemlerinde elde edilebilmektedir.

 Margin Trading Nasıl Çalışır?

 Margin trading sayesinde Kripto para piyasasında kaldıraçlı ve yüksek hacimli işlemler yapılabilmektedir. Sistem basit bir kaldıraç mantığıyla çalışmaktadır. İşlem yapanlar ‘6x’ kazanma şansına sahipken, aynı oranda kaybetme riski taşımaktadır. Short veya Long pozisyon açılarak bu işlemler gerçekleştirilmektedir. Deneyim ve bilgi burada önem arz etmektedir. Çünkü tecrübesiz yatırımcılarda kumar gibi riskli bir platform olabilmektedir.

Kripto’da Kaldıraçlı İşlemler Nasıl Yapılır?

 Kripto ‘da kaldıraçlı işlemler yapılırken iki pozisyon şekli karşımıza çıkmaktadır. Eğer bir kripto paranın fiyatının aşağı yönde gideceği düşünülüyorsa ‘Short Pozisyon’ açılmaktadır. Ancak yükseleceği düşünülüyorsa, ‘Long Pozisyon’ dediğimiz yükselme seçilmektedir. Kaldıraçlı işlemlerde kat sayı ‘3x, 5x’ gibi seçenekler bulunmaktadır. Bu çarpım seviyelerine göre kazanma ve kaybetme oranı değişiklik göstermektedir. Birçok kişi bu işlemlere adım atmadan önce kaldıraçsız işlemlerde tecrübe kazanmaktadır.

Vadeli İşlem Nedir?

 Vadeli işlemler genellikle vadeli işlem sözleşmeleri olarak bilinmektedir.  Belirli bir Kripto paranın ileride sabit bir fiyattan alım veya satımı üzerine sözleşme yapılmaktadır. Vadeli işlemlerde birçok avantaj ve pozitif yön bulunmaktadır. Yatırımcılar bu işlemleri genellikle yatırımlarını korumak ve riski düşürmek için yapmaktadır.  Fiyatlandırma her zaman şeffaf ve açık şekilde yapılmaktadır. Sözleşme büyüklükleri ve çeşitleri yatırımcıya göre değişiklik göstermektedir.  Her sözleşmede olduğu gibi bu sözleşme içerisinde bir son kullanma ve ödeme tarihi yer almaktadır.

Kaldıraçlı İşlem Nedir?

Kaldıraçlı işlem, kaldıraç sistemi kullanılarak yapılan pozisyon işlemleri olarak bilinmektedir. Bu işlemler içerisinde eldeki varlığın katları kullanılmaktadır. Böylece ‘5’ BTC sahibi biri, daha yüksek miktarda işlemler yapabilmektedir. Yatırım miktarının çok daha üzerinde işlem yapılmasına bu işlemler olanak sağlamaktadır. Günümüzde Kripto para borsalarında birçok kullanıcı kaldıraçlı işlemler yapmaktadır. Kazanma ve kaybetme oranı yüksek olarak bilinmektedir. Bu nedenle deneyim ve tecrübe kazanılması işlem yapmadan önce tavsiye edilmektedir.

Kaldıraçlı İşlemlerin Avantajları

 Kaldıraçlı işlemler sayesinde yatırım miktarından daha fazlasıyla işlem yapılabilmektedir. Bu sayede kazanma oranı daha çok yükselmektedir. Alım satım değil, yükselme veya düşeceği yönde tahmin yapılmaktadır. Yüksek risk içerdiğinden dolayı oldukça güzel kazançlar sağlanabilmektedir. Ancak kaldıraç oranı seviyesinde kazanç oluşurken, kayıpta oluşabilmektedir. İşlem hacmi düşük yatırımın hacmi kaldıraçlı işlemler sayesinde katlanmaktadır.

 Kaldıraçlı İşlemlerin Dezavantajları

Daha az sermayeyle kaldıraç işlemleri daha yüksek hacimli Kripto para işlemleri yapmamızı sağlamaktadır. Borsa ve Kripto para işlemlerinde kaldıraçlı işlemler her zaman yüksek risk içermektedir. Ancak kazanç oranı aynı şekilde yükselmektedir.  Kripto para yatırımcıları kaldıraçlı işlemler sayesinde gelirlerini kolayca katlayabilmektedir. Bununla birlikte kaldıraçlı işlemlerde kaldıraç oranı büyüklüğünde kayıplar yaşanabilmektedir. Bu nedenle her zaman deneyim ve tecrübe edinilmesi sürekli önerilmektedir.

Kaldıraçlı İşlemler Riskli Mi?

 Her yatırımda olduğu gibi kaldıraçlı işlemlerde belirli oranda risk içermektedir. Yatırım ve kaldıraç miktarına göre bu kayıp riski değişiklik gösterebilmektedir. Bir kripto paranın aşağı veya yukarı yönde hareket edeceği tahmin edilmektedir. Bu nedenle tecrübesiz ve deneyimsiz yatırımcılarda bu işlemler kumara dönebilmektedir. Ancak doğru yatırım ve tahminlerle oldukça yüksek kazançlar kaldıraç sistemi sayesinde kazanılabilmektedir. Günümüzde Kripto para alanında birçok yatırımcı kısa veya uzun pozisyon ‘Short-Long’ açmaktadır.