Teknoloji

Araba Kullanıcılarının Mutlaka Dinlemesi Gereken Öneriler

Otomobili olanları yakından ilgilendiren bir diğer konulardan biri de klima bakımı oluyor. Havaların ısınmasıyla birlikte sıkça klima düğmelerine basılırken,350 liralık bakım masrafından kaçınırken maiyetin 20 bin liraya kadar çıkması da söz konusu.

Uzmanlar tarafından yapılan uyarılarda her yıl mutlaka en az araba motorları kadar önemli bir aksam olan klimalarında bakıma sokulması gerektiği noktasında önerilerde bulunuluyor. Bir türlü ısınmak bilmeyen havaların aniden 30 derecelere kadar yükselmesi özellikle İstanbul gibi kalabalık şehirlerde trafikte klimanın serinletici etkisinden yararlanılıyor. Soğuk havalarda kullanma gereği duyulmayan klimaların yaz aylarında kullanmaya başlamadan önce mutlaka filtre ve gazının bakılması gerektiği öneriliyor.

Motor Bakımı Kadar Önemli Klima Bakımı

Nasıl ki rutin olarak arabaların motorları kontrole sokularak daha verimli ve yüksek performansta çalışması sağlanıyorsa, bunaltıcı havaların olumsuz etkisinden korunmak içinde mutlaka düzenli klima bakımının yaptırılması gerektiği öneriliyor.

Otomobil bakım ve onarımı konusunda deneyimli ustalar ihmal edilmemesi gereken bir konu olarak klima bakımına dikkat çekiyor. Nasıl ki yıl içinde yapılan kilometre miktarınca araçlar periyodik bakıma giriyorsa, klimalarında her mevsim ideal kullanımına sahip olması için doğru adresler seçilmelidir.

Eskişehir Sanayi Ustasından Önemli Bilgiler

Eskişehir’in popüler sanayi ustalarından biri olan Ali Curu, klima bakımının genel araç bakımı için ne denli önemli olduğuna ilişkin açıklamaları bulunuyor. Gaz ve yağ değişimi sayesinde klimanın işlevini en iyi performansta yerine getirmesi mümkün olmaktadır diyor. Klima gazı değişimi için ilk etapta 400 lira yüksek bir harcama gibi görünebilir ancak oluşabilecek daha büyük sorunları önleyici etkisi sayesinde gereksiz araç masrafından kurtulmayı sağlıyor.

Yaz aylarının en yoğun sıcaklarında klima gazi soğutma işlevi için olmazsa olmazlardan biridir. Havaların ısınmaya başlaması sanayi otomobil ustalarının da oldukça yoğun mesai saatleri geçirmelerine neden oluyor. Uzun yıllar sorunsuz klima kullanabilmek için her yıl periyodik klima bakımlarına da sokulması öneriliyor. Aksi halde sağlıksız bir ortam oluşturması kaçınılmazdır. Klima gazı ve yağının aynı zaman çerçevesinde değişilmesi ile en sıcak havalara bile meydan okumak mümkün olmaktadır.

Düzenli Bakımları İhmal Etmek, Büyük Arızaları Beraberinde Getirebilir

Her aracın kendi modeline uyumlu klimasının olduğunu belirten Ali Curu, önemsenmeyen klima bakımının yaklaşık 20 bin liraya kadar araç sahiplerine fatura çıkarabileceğini belirtiyor. Curu deneyimleri doğrultusunda aktardığı bilgiler arasında; Yağsız kalmış olan kompresörün radyatörlerin tıkanıklığını beraberinde getirebileceği yer alıyor. Bu arızaların ortaya çıkmaması için klima gazının mutlaka işinin ehli sevişlerde değiştirilmesini öneriyor.
Yaz sezonundan kış sezonuna geçişlerde düzenli olarak klima bakımının yapılmaması, yeterince araç içini soğutmaması ve yoğun pisliğe neden olabileceği de diğer açıklamaları arasında er alıyor. Genellikle 550 gram klima gazi kapasitesine sahip olan birçok araç, en fazla 400 liraya kadar dolumunun gerçekleştiğini belirten Ali Curu, fiyat artışındaki en önemli etkenin kapasite büyüklüğü olduğunu belirtiyor.

Arabası Olanlar Klima Bakımına Dikkat Etmeli

Önemsenmediği takdirde en ufak bütçeli bakım işlerinin bile zamanla yüksek zarar uğratması otomobil sahipleri adına mümkündür. Ekonomik olsun diye yetili servis dışındaki yerlere yaptırılan klima bakımlarının ideal düzeyde olması beklenemez. Bu sebeple araç sahipleri binlerce lirayı boşa çöpe atmak yerine, sıcak havalarda kullanabileceği faydalı bir araca dönüştürebilir.

Kullanım sıklığına bağlı olarak belki de bir yıldan daha az bir sürede de klima bakımı için yetkili servis arayışına girilmelidir. Aksi halde klimaların uzun vadede fayda vermemesi ve sıcak havalarda sıcaktan fazlasıyla etkilenmeye neden olacaktır.