Gündem

Vergi Uzmanı Muhammet Bayram Asgari Ücret Hakkındaki Görüşmelerdeki Beklentisini Açıkladı

Asgari ücret tespit Komisyonu kısa bir aradan sonra tekrar toplandı. Milyonlarca çalışanın dört gözle beklediği asgari ücret ara zammı için takvim belirlendi. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin çalışan vatandaşları enflasyon felaketine karşı koruyacak tedbirleri işleve sokacaklarını söyledi. Vergi uzmanı Muhammed Bayram ise asgari ücret ile ilgili beklentilerini paylaştı. Asgari ücret tespit komisyonunun asgari ücretli ara zammının görüşüldüğü ikinci toplantıda sona erdi.

Görüşmelerin henüz bitmediği ve devam edeceği açıklandı. Diğer bir taraftan asgari ücret zammının 1 Temmuz’da geçerli olmasını bekleyen yönetmelik ise resmi gazetede yayımlandı. Hemen hemen 7 milyon asgari ücretlinin dört gözle beklediği asgari ücrette ara zam oranları için çalışmalarda bitişe yaklaşıldı. Dün yapılan ilk toplantı Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığında yapılmıştı.
2. toplantı ise işçi vatandaşlarımızı temsil eden Türk iş, işveren vatandaşlarımızı temsil eden Türkiye işveren Sendikaları Konfederasyonu TİSK ve hükümet yetkilileri ile beraber Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığında başladı.

Türk İş Genel Sekreteri Nazmi Irgat’tan Asgari Ücret Mesajı

Türk-iş Genel Sekreteri Nazmi Irgat toplantı sonrasında: “asgari ücrette Enflasyonun daha altında bir artış kabul edilebilir olamaz. ‘’Yarın bir toplantı daha olmasını temenni ediyoruz “dedi. Nazmi Irgat, konuşmasının devamında şu sözleri kullandı, ” olacak olan 3 toplantıdan komisyonun artık son kararı vermesi gerekiyor bu toplantıda muhtemelen yarın olacak ” diye ifade etti.

1 Temmuz itibariyle asgari ücrete yapılacak ara zammın yürürlüğe geçebilmesi için gereken yönetmelik resmi gazetede yayımlandı. Çıkan yeni yönetmeliğe göre asgari ücret komisyon kararı başka bir tarih söylemedikçe yayınlandığı tarihten itibaren ülkemizde vatandaşlar adına yürürlüğe sokulacak.
Muhabir Gülşen Coşkun yapılan komisyon toplantısı hakkında şu cümleleri söyledi: ” Yarın bir toplantı daha olabilir. Bugün de talepler masaya yatırıldı. Açlık yoksulluk sınırını Türk-İş açıkladı. Bu da yine masadaydı. İşverene bir artış yapılsın. İşveren cephesi de kendileri içinde bir destek verilmesi gerektiğini belirtiyor. Çünkü işverenin de maliyeti artmış durumda. Dengeli bir artış ile desteklenmeliyiz şeklinde ifade ediyorlar. Yapılacak olan oranın ne olacağını da Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın açıklaması belirleyecek”

Asgari Ücrette Zam Niçin Gerekli? Beklentiler Neler?

Canlı yayınında açıklamalar yapan vergi uzmanı Muhammed Bayram şunları söyledi: “1 Ocak 2022 itibari ile memur ve SSK emeklilerine %5’lik zam yapılacağı söz konusuydu. Devlet 2,5 oranında zam yaptı. Bu yapılan zam beklentisi asgari ücretlilerde de olduğundan 2825 liradan %50 artışla 4.253 lira civarına taşındı. Bu da yapılan rekor bir zam oldu. Günümüz şartları ile %50’lik zam yok oldu 1 Temmuz’dan itibaren asgari ücrete zam yapmak gereklidir.

Şahsen beklentim asgari ücretin %40 zam alacağına dair 6.000 liralık bir psikolojik sınır var. 3. senaryo%40’lık artışla 5954 liraya ulaşabilir. Ben de %40’tan daha fazla bir artış umuyorum. Geçtiğimiz zamanlarda asgari ücrete zam geldiğinde özel sektör çalışanlarının maaşlarında da artış yapıldı. OSB’ler açıklama yaptı. Biz 1500 liralık bir artış yaptık dedi. Ama yapılan bu oran bir zam değildir. Bir düzeltmedir, zam olması için artışın %40’ın üzerinde olması gerekmekiyor”
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, enflasyon doğrultusunda asgari ücrete zam yapılacağını ve bununla ilgili gerekli çalışmaları yapmak adına harekete geçtiklerini de belirtti.
Asgari ücret tespit komisyonunun çalışmaları tamamlandıktan hemen sonra belirlenecek yeni rakamın Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından İstanbul’da duyurulması öngörülüyor.