Ekonomi

Şok marketten flaş adım

Türkiye’nin en büyük indirimli perakendecilerinden Şok , ocak ayı sonuna kadar pirinç, un, bitkisel yağ, şeker ve gözyaşı gibi temel ürünlerin de aralarında bulunduğu 1.000 üründe fiyatları donduracak.

Bir tüketici derneğine göre, diğer süpermarketler de aynı şeyi yaparsa, böyle bir hareketin enflasyon görünümü üzerinde olumlu bir etkisi olması muhtemeldir.

“Yükselen maliyetler ve fiyatlar nedeniyle hem üreticiler hem de perakendeciler için zor bir yıl oldu. Şok Marketler olarak ülke ekonomisine ve müşterilerimize destek amacıyla fiyatları dondurma kararı aldık ” dedi.

Demirel, bu 1000 kalemin fiyatlarının Ocak ayı boyunca maliyetleri artsa bile değişmeyeceğini sözlerine ekledi.

Geçen ay 2023 asgari ücretinin yüzde 54,5 artarak 8 bin 500 liraya yükseltilmesinin ardından bazı süpermarket zincirleri fiyatları artırdı. Süpermarketlerdeki fiyat artışları tüketiciler tarafından eleştirildi.

Asgari ücret artışının ardından Ticaret Bakanı Mehmet Muş, dört büyük süpermarket zincirinin yöneticileriyle bir araya gelerek raflardaki ürünlerin fiyatları konusunda uyarıda bulundu.

Tüketici Konfederasyonu Başkanı Aydın Ağaoğlu, Milliyet’e verdiği demeçte, İngiltere’de yüzde 15’e varan indirim yapan üç büyük süpermarkete atıfta bulunarak, “Tüketici olarak diğer süpermarketlerin fiyatları düşürmesini bekliyoruz” dedi.

Fiyat dondurma genellikle üç ay süreyle uygulanmaktadır. Ağaoğlu, “Diğer süpermarket zincirlerinin İngiltere’deki perakendecilerin yaptığı gibi fiyatları düşürmek için rekabete girmesi gerektiğine inanıyorum” dedi.

İstanbul Ticaret Odası (İTO) 1 Ocak’ta yaptığı açıklamada, İstanbul’da perakende fiyatlarının Aralık 2022’de aylık yüzde 2,94 ve yıllık yüzde 93 arttığını açıkladı.

Ülkenin en büyük şehrinde gıda fiyatları geçen ay Kasım ayına göre yüzde 3,06 artarak yıllık yüzde 97,2 arttı.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), Aralık 2022 ülke genelindeki enflasyonu 3 Ocak’ta açıklayacak. Türkiye’de yıllık enflasyon Ekim’deki yüzde 85,5’ten Kasım’da yüzde 84,39’a geriledi.