Ekonomi

Mayıs Enflasyon Rakamları Açıklandı

Mayıs ayı enflasyon rakamının açıklanmasının hemen sonrasında sıra Tüik raporuna geldi. Aylık enflasyon tahmini yapmada başarılı olan pek çok ekonomi dergisi ise bu ay için ortalamanın üzerinde bir rakam açıklanmasının mümkün olduğunu belirtti.

Ne Olacak?

Geride bıraktığımız sene ile 2022 yılı arasında ciddi anlamda fiyat uçurumunun oluşmaya başladığını belirtebiliriz. Bu rakamlar daha çok aylık bazda artış gösteriyor olsa da iğneden ipliğe aklınıza gelen her konu başlığında çok ciddi artışın olduğunu da özellikle belirtmek gerekiyor.
Kısaca açıklanan rakamlar üzerinden gidecek olursak; tüketiciler için mayıs ayında enflasyon rakamlarının yaklaşık yüzde 2.98 artış gösterdiğini görebiliyoruz. Bu durumda yıllık enflasyon artışının yüzde 69.97 rakamını yüzde 73.50 rakamına yükselttiğini net bir şekilde gözlemlemek mümkün oluyor.

Pazarda Durum Daha da Vahim

Özellikle vatandaşın temel alışverişini yaptığı semt pazarında pek çok ürünün artık yanına yaklaşmak ne yazık ki mümkün olmuyor. Geçtiğimiz sene alışveriş yaparken bize göre çok doğal gelen pek çok ürünün bu yıl ile birlikte son derece yüksek rakamlardan satılması da oldukça sıradan bir hal almaya başladı.

TÜFE Rakamları

Tüfe rakamlarının ise aylık yüzde 5.49 dan yüzde 77.7 olarak artması ön görülüyordu. Üretici bazında fiyatların da yüzde 132.16 artması da başka büyük sorunları beraberinde getiren bir konu başlığı olarak ön plana çıkıyor.

Yol Haritası Ne Olacak

Tabii ki masada olan bir diğer konu başlığı da kişilerin maaşlarının artması ve alım gücünün rahatlaması olarak ön görülüyor. Sene başında asgari ücrete yapılan yüzde kırklık artışın artık pek bir değerinin kalmadığını da belirtmek gerekiyor.
Şimdiden ara dönem olarak yeniden asgari ücrete bir zam yapılmasının gündeme alındığı fakat yapılıp yapılmayacağının henüz netlik kazanmadığını da belirtmek mümkün. Bizim bekleyerek temmuz ayı rakamlarını net bir şekilde görmemiz gerektiğinin altını çizelim.

Fiyatı Artan Ürünler

Her ne kadar yaz aylarında olmuş olsak da günümüzde fiyatı en fazla artan ürünler arasında yüzde on iki taze meyvelerin ilk sırada yer aldığını söylemek mümkün. Üretim ve dış satıma bağlı olarak fiyatı en çok düzen ürünler arasında ise yüzde yirmi üç ile sebzeler ilk sırada yer alıyor. Bunun dışında vatandaşın alım gücünü doğrudan ilgilendiren yumurta da artıştan nasibini alan ürünler arasında. Aynı zamanda küçük ev aletleri de artış gösteren ürünlerde dikkatleri üzerinde topluyor.

Alım Gücünün Düşmesi Alışkanlıkları da Değiştirdi

Eskiden daha çok normal – sıfır ürün satan adreslerin yoğunluğu bulunurken günümüzde ikinci el pazarları cep telefonu uygulamaları ve diğer seçeneklerde çok rağbet gören yerler arasında yer alıyor. Özellikle bilinçli eskitme kapsamında kullanılan cep telefonlarının bu süreci atlatamayacağı ve çoğunluğun ikinci el değerinin kalmaması da vatandaşı düşündürüyor.

Başka bir deyiş ile vatandaş elinde bulunan cep telefonu eskidiği zaman ikinci elini bile satın alamayacağından endişe duyuyor. Bu durumun ne kadar daha böyle süreceği muamma yalnız teknolojik cihazların satın alınması söz konusu olduğunda da doğrudan pek çok değişkenin devreye girdiğini de belirtmek gerekmekte…

Tüm Ürünler Yükseliyor Maaş Sabit

Ne yazık ki asgari ücrete senede sadece bir kez zam yapılıyor olması da vatandaş için çok ciddi bir sorun olarak ön plana çıkıyor. Çünkü maaş zamları genellikle senelik yapılmasına rağmen ürünlere ne yazık ki her hafta düzenli olarak zam gelmekte. Hal böyle olunca vatandaşlar zam konusunda yeni bir çözüm yolunun bulunmasını da yetkililerden istiyor.