Gündem

Kira Artış Oranını Yüzde 25’e Çıkaran Teklif resmen yürürlüğe girdi

Yüksek kiralar ve fahiş kira artışları halkın cebini yakarken, son dakika haberine göre hükümet adım attı ve yeni düzenlemeler getirildi. Kira artış oranını yüzde 25’e çıkaran teklif, Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde (TBMM) kabul edildi. İşte son dakika haberlerinin detayları…

Son dakika haberi… Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Genel Kurulu’nda, 1 Temmuz 2023 tarihine kadar bir önceki yılın kira bedelinin yüzde 25’ini geçmeyecek daire kira artışlarına ilişkin düzenleme kabul edildi.
Kanuna göre, bu Kanunun yürürlüğe girdiği tarih ile 1 Temmuz 2023 tarihleri arasında yenilenen kiralama dönemlerinde uygulanacak kira bedeline ilişkin sözleşmeler, bir önceki kira bedelinin yüzde 25’ini geçmemek kaydıyla geçerlidir.

Değişim oranı 12 aylık ortalamaya göre yüzde 25’in altında ise değişim oranı uygulanır!

Bir önceki kiralama yılına ait tüketici fiyat endeksindeki değişim oranı 12 aylık ortalamaya göre yüzde 25’in altında ise değişim oranı uygulanır. Bu düzenleme, bir yıldan uzun süreli kiralama sözleşmeleri için de geçerlidir. Bu oranları aşan sözleşmeler, aşan tutar için geçersiz sayılacaktır. Bu hüküm, “Taraflar anlaşamazlarsa kira bedeli, oranı yansıtmak kaydıyla, kiralananın durumu dikkate alınarak hakkaniyete uygun olarak hakim tarafından belirlenir” kuralı uyarınca yargı kararları için de geçerlidir. Bir önceki kiralama yılına ait tüketici fiyat endeksinin 12 aylık ortalamalarına göre değişim oranı geçmez.

Kiracılar ve ev sahipleri 5. yılın sonunda uzlaşmak zorundadır. Ne kiracı 12 aylık TÜFE değişim oranında, ne de ev sahibi fahiş oranda ısrar etmemelidir. Sulh hakimi, kirayı belirlerken enflasyonu dikkate alır, bölgesel tarifeyi dikkate alır ve kiracı orada 10 yıldan fazla yaşadıysa yüzde 20, kiracı orada daha az yaşadıysa yüzde 20 indirim yapılır. 10 yılda yüzde 10 indirim hakkı veriliyor.

Kiranız 3.000 liret, 5. yılı doldurmuşsunuz ve ev sahibi sizden 10.000 liret talep ediyor. Ne mal sahibi 10.000 liraya ulaşabilecek, ne de kiracı TÜFE’yi yüzde 40 artırsa 4.250 lira kazanacağını söyleyemeyecek.

OLAĞANÜSTÜ KİRA ARTIŞINI KİRACI NASIL TAKİP EDER?

Uygulanan tek TÜFE 12 aylık değişim oranıdır. Bunun ötesinde bir artışı kabul etmek zorunda değildir. Kiracı, ev sahibinin ara artış ve fahiş artış talebine doğru cevap verecektir. Şu anda kiramın 3. yılındayım ve TÜFE’deki 12 aylık değişim oranını kullanacağını söylerse hakkını vermiş demektir. Ev sahibi tahliye etmek isterse 10. yılı dolduracak. Ya da iyi bir nedeni olacak. Kanunda sayılan sebeplerin olması gerekir. B. Satış durumunda yeni alıcının ihraç edilmesi, aksi halde ihraç mümkün değildir.

Tahliyelerin kolay davalar olmadığını ve Yüksek Mahkeme tarafından tanımlanan ihtiyacın spesifik ve açık olması gerektiğini vurgulamalıyız. Zorla tahliye davası kazanılırsa mal sahibi kirayı 3 yıllığına kiralayamaz, kiralarsa 1 yıllık kirayı tazminat olarak eski kiracıya öder.

Kiracınızdan talepte bulunuyorsunuz: “Kiramı bu kadar artırmazsanız çıkın.’Oğlum Almanya’dan geldi’ gibi bir bahaneyle tebligat gönderdiler. Kiracı da önceden kendisine mesaj gönderdi. Onlara gösterecektir. Sahibi beni tahliye etmek için bu sığınağı aradığını söyleyecek. Sahibinin gerçekten ihtiyacı varsa, ihtiyacın samimi olduğu ortaya çıkarsa, tahliye etmeye karar verir.

Kira Sözleşmelerinde Sabit Oranlar Ne Kadar Olacak?

3 bakanlık önemli işler yapıyor. Adalet bakanımızın söylediği Hollanda modeli elbette çok konuşuldu. Mahalle ve semt pazarı değerleri belirlendi. “Onları uygulamayacağız. Geçici olarak sabit oranları titizlikle belirlemeye çalışıyoruz” dedi. Muhtemelen bakanlığın işi, 12 aylık TÜFE tekliflerinde belirli bir oran belirlemektir. Diyelim ki TÜFE 39.33. TÜFE’nin kulislerden sızan bilgilerin 10 puanın veya yarısının altında olduğuna dair açıklamalar var. Doğru şekilde çıkarılmaları gerekir. Sahipleri zaten ciddi dertte. Mağdur olmadıklarını. Beyan edilen enflasyon yüzde 73 olup, bunun yarısına yakını TÜFE değişim oranı olarak kullanılmaktadır. Doğru ve dengeli bir çözümün bulunacağına inanıyorum.”