Gündem

Gelecek nesilleri ağır iklim krizi bekliyor

Türkiye’nin İklim Değişikliği Özel Temsilcisi Mehmet Emin Binpınar, atmosferdeki sera gazları azaltılmazsa dünya genelinde kuraklık ve büyük gıda krizlerinin yaşanabileceği uyarısında bulundu.

Dünya ve ülke genelinde yaşanan kuraklık hakkında bilgi veren Binpınar, yağışların az olmasının temel nedeninin, insanların atmosfere verdiği olumsuz çevresel etki olduğunu belirtti.

“Kışın neden yağış olmaz sorusuna cevap vermek çok basit. Aslında, atmosferin kar yapma potansiyeli vardır ve aslında karı oluşturur. Ancak yeryüzü o kadar sıcak ki bu oluşum kar olarak yağmıyor” diye açıkladı Binpınar.

Binpınar, atmosferde olması gerekenden çok daha fazla karbondioksit ve metan gazı birikmeye başladığını bildirdi.

Böyle bir durumun zaten tehlikeli boyutlara gelmiş olan iklim krizinin şiddetini artırdığına dikkati çeken Erdoğan, “Atmosferde tehlikeli gazların birikmesi, atmosferden çıkması gereken ısının dışarıya çıkmasını engelliyor ve atmosfere gönderiyor. dünyaya geri dön. Böylece sıcaklıklar yükselir.”

Kışın yağışlar azalırken yazın yoğun yağışlar oluyor” dedi. “Atmosferdeki insan kaynaklı sera gazlarını azaltamazsak, bugünün koşullarının bile gelecekten daha iyi olduğunu söyleyebilirim.”

Binpınar, her geçen gün yeryüzünün ve denizlerin daha da ısınacağını, buharlaşmanın artacağını belirterek, sonucun şiddetli kuraklık ve gıda krizi olabileceğini sözlerine ekledi.

İklim göçlerinin de yaşanabileceğine işaret eden Binpınar, küresel ısınmanın hız kesmeden iklimleri değiştirmeye devam edeceğini belirtti.

“Her yıl çok sayıda olağandışı ve beklenmedik doğa olayı bizi bekliyor. İnsanlar kendi elleriyle yarattığı çevre tahribatının bedelini çocuklarına ödetecek” diyen Binpınar, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Gelecek nesilleri zor zamanlar bekliyor. Ağır bir iklim krizi yaşayacaklar” dedi.

Binpınar, İstanbul’daki barajlardaki su seviyesinin son 10 yılın en düşük seviyesine düştüğünü de hatırlattı.

Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişçi, geçtiğimiz günlerde İstanbul’un su ihtiyacını karşılayan barajların su seviyesinin yüzde 33’e düştüğünü, mevcut su rezervinin ise ancak 3,5 aya kadar su ihtiyacını karşılayabileceği uyarısında bulundu.

Ülkenin “ne su zengini ne de su fakiri” olduğuna işaret eden Kirişçi, son dönemde pek çok ülke gibi Türkiye’nin de düşük yağış ve olağandışı sıcaklık nedeniyle kuraklıkla karşı karşıya kaldığını ifade etti.