Yurtiçi Yerleşikler Dövizden Çekiliyor: Son Üç Haftada 1.7 Milyar Dolarlık Geri Dönüş.
19 Mart sonrası döviz piyasalarında yaşanan dalgalanmayla birlikte tırmanan dolarizasyon oranı, son üç haftadır yön değiştirdi. Merkez Bankası verilerine göre, döviz mevduatlarında parite etkisinden arındırılmış düşüş dikkat çekerken, dolarizasyon oranı da yeniden gerileme eğilimine girdi.
İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun 19 Mart’ta gözaltına alınmasıyla artan siyasi belirsizlik, dövize yönelimi hızlandırmıştı. Bu süreçte döviz mevduatlarındaki artış, dolarizasyon oranını 25 Nisan haftasında yüzde 42,56 ile yılın zirvesine taşımıştı.
Ancak son iki haftada tablo tersine döndü. 9 Mayıs haftası itibarıyla dolarizasyon oranı yüzde 42,25’e gerileyerek düşüş trendine girdi. Böylece 14 Mart’taki seviyenin hâlâ yaklaşık 2 puan üzerinde kalsa da, tepe noktadan aşağıya yönlü net bir kırılma yaşandı.
Merkez Bankası’nın verilerine göre, son üç haftada yurtiçi yerleşiklerin döviz mevduatları 1.68 milyar dolar azaldı. Bu gerilemenin parite etkisinden arındırılmış olması, dövize olan gerçek talep düşüşünü gösteriyor.
Gerçek kişilerin döviz hesapları: 697.9 milyon dolar azaldı
Tüzel kişilerin döviz hesapları: 985.7 milyon dolar azaldı
Bu düşüş, Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) verilerine de yansıdı ve TL mevduatın toplam içindeki payı yeniden yükselmeye başladı.
25 Nisan haftasında:
Dolarizasyon oranı: %42,56
TL mevduatın toplam içindeki payı: %57,43
9 Mayıs haftasında:
Dolarizasyon oranı: %42,25
KKM hariç yabancı para mevduat oranı: %39,35
TL’ye dönüşteki bu eğilim, KKM’nin yanı sıra faiz artışlarının da etkisini gösterdiği bir sürece işaret ediyor.
Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, sosyal medya üzerinden yaptığı açıklamada son dönemdeki ekonomik göstergeleri değerlendirerek şunları söyledi: “Döviz tevdiat hesabı (DTH) talebindeki azalma, ülke risk primindeki düşüş ve rezervlerdeki artış finansal istikrarın yeniden tesis edildiğini gösteriyor. Merkez Bankası’nın brüt rezervleri son haftada 5.8 milyar dolar arttı.” Şimşek, bu iyileşmenin dezenflasyon sürecine destek vereceğini ve nihai hedef olan “kalıcı fiyat istikrarı” için politikaların kararlılıkla sürdürüleceğini vurguladı.