Ekonomi

Ek Vergiler Kendisini Göstermeye Başladı: MTV Ödemelerindeki Sıklık Artacak!

Aracı olanın masrafı bitmek bilmiyor. Şimdi de ödeyeceği vergide büyük artış yaşanacak. Vergi sorunu olanlar çareyi burada arayacak.

Yeni vergi düzenlemeleri kendisini göstermeye başladı. Özellikle de MTV’nin artışa geçeceği ve sıklıkla ödeneceği vurgulanıyor. Peki konuyla ilgili uzmanlar neler söylemekte? Gerçekten de vergi artışı vatandaşın cebini yüksek oranda etkileyecek mi? Hali hazırda yapılan ödemelere ek olarak silindir vergisi ve ekstra konut vergisi iddiaları gündemdeki yerini aldı. Yerel seçimlerin ardından, milyonlarca araç sahibi ve birden fazla evi olan vatandaşları etkileyebilecek yeni vergi artışlarına dair endişe verici iddialar gündeme geldi. Gazete yazarı Şeref Oğuz’un dikkat çektiği gibi, Motorlu Taşıtlar Vergisi’nin (MTV) mevcut yılda iki kez alınmasının yanı sıra, yıl içinde 3 ya da 4 kez alınabileceği öne sürüldü. Bu durum, zaten ekonomik sıkıntı çeken vatandaşlar için bir hayli kaygı verici.

İki Farklı Vergi Türü Gündemde

Buna ek olarak, 1600 cc ve üzeri araçlar için “silindir vergisi” ve birden fazla konutu olan vatandaşlar için “ekstra konut vergisi” gibi yeni vergi türlerinin getirilebileceği iddiaları da var. Bu yeni vergiler, vatandaşın ekonomik yükünü daha da artırabilir. Oğuz, deprem nedeniyle geçici olarak uygulanan iletişim vergisinin devam etmesini hatırlatarak, benzer bir durumun yeni vergiler için de geçerli olabileceğini belirtiyor.

Motorlu Taşıtlar Vergisi’nin potansiyel artışı, özellikle araç sahiplerini doğrudan etkileyen bir gelişme. Mevcut durumda, İstanbul’da ortalama benzin litre fiyatı 41,22 TL ve motorin litre fiyatı 44,3 TL iken, bu artışlar vatandaşın cebini daha da zorlayabilir. Ek olarak, KDV ve ÖTV oranlarının her mal ve hizmet grubu için artırılması, temel KDV’nin %25’lere çıkarılması gibi durumlar da masada. Oğuz’un “pamuk eller cebe” ifadesiyle vurguladığı gibi, hükümetin ekonomik sıkışıklık dönemlerinde vergilerle manevra yapması, vatandaşa ekonomik yük olarak geri dönüyor. Faiz ödemeleri ve diğer bütçe giderleri nedeniyle kasada para kalmadığında, yeni vergilerle gelir elde etme yoluna gidiliyor. Bu durum, vatandaşın zaten sınırlı olan ekonomik alanını daha da daraltıyor.

Gıda Sektörü ve Vergi Kaçakçılığı Gündemde

MTV’den sonra araç sektörüyle birlikte artık gıda ve tüketim üzerine de bir vergilendirme yapılacak mı merak edilmekte. Vergi kaçakçılığının önüne geçebilmek için somut adımların atılması bekleniyor. Hükümetin konuyla ilgili ciddi çalışmaları olacağı belirtildi.