Gündem

Ukrayna’da bir bina en kanlı sivil saldırıya uğradı, ölü sayısı 30’a yükseldi

Ukrayna’nın güneydoğusundaki Dnipro kentinde bir apartmana düzenlenen Rus füze saldırısında ölenlerin sayısı Pazar günü 30’a yükseldi.

Acil durum ekipleri, yetkililerin Cumartesi günkü grevden önce yaklaşık 1.700 kişinin yaşadığını söylediği çok katlı konut binasında soğuk gece ve bütün gün çalıştı. Associated Press-Frontline War Crimes Watch projesine göre, bildirilen ölü sayısı, saldırıyı Ukrayna’nın Zaporizhzhia bölgesinde 30 Eylül’de düzenlenen saldırıdan bu yana tek bir yerde meydana gelen en ölümcül saldırı yaptı.

Rusya , aynı gün içinde başkent Kiev’i ve kuzeydoğudaki Kharkiv kentini de yaygın bir yaylım ateşinde hedef alarak, Ekim ayından bu yana neredeyse her hafta Ukrayna’nın elektrik altyapısına ve şehir merkezlerine düzenlediği hava saldırılarına iki haftadır ara veren hava saldırılarına son verdi.

Pazar günü Rusya füze saldırılarını kabul etti, ancak Dnipro apartmanından bahsetmedi. Rusya, savaşta sivilleri hedef aldığını defalarca reddetti.

Ukrayna silahlı kuvvetlerinin başkomutanı General Valerii Zaluzhny’ye göre Rusya Cumartesi günü 21’i düşürülen 33 seyir füzesi ateşledi. Ordunun hava kuvvetleri komutanlığına göre, apartmana isabet eden füzenin Rusya’nın Kursk bölgesinden fırlatılan bir Kh-22 olduğunu ve Ukrayna’nın bu tür silahları önleme yeteneğine sahip bir sisteme sahip olmadığını da sözlerine ekledi.

Dnipro’da işçiler, apartman kulesinin üst katlarında mahsur kalan insanları kurtarmaya çalışırken vinç kullandı. Bazı mahalle sakinleri cep telefonlarındaki ışıklarla yardım için işaret verdi.

Ukrayna Devlet Başkanı Volodymyr Zelensky , Pazar öğleden sonra en az 73 kişinin yaralandığını ve 39 kişinin kurtarıldığını bildirdi. Dnipro’daki şehir yönetimi, 43 kişinin kayıp olarak bildirildiğini söyledi.

“Arama kurtarma çalışmaları ve tehlikeli yapı elemanlarının sökülmesi çalışmaları devam ediyor. Saat. Her yaşam için savaşmaya devam ediyoruz” dedi Zelensky.

Ivan Garnuk, bina çarptığında dairesindeydi ve hayatta kaldığı için kendini şanslı hissettiğini söyledi. Rusların hiçbir stratejik değeri olmayan bir konut binasını vurmasından duyduğu şoku anlattı.

“Burada askeri tesis yok. Burada bir şey yok” dedi. “Burada hava savunması yok, askeri üs yok. Sadece sivilleri, masum insanları vurdu.”

Dnipro sakinleri enkazın temizlenmesine yardımcı olmak için olay yerindeki kurtarma ekiplerine katıldı. Diğerleri evlerini kaybedenler için yiyecek ve sıcak giysiler getirdi.

Yerel bir kişi olan Artem Myzychenko molozları temizlerken, “Bu açıkça terörizmdir ve tüm bunlar insani değildir” dedi.

Ukrayna genelinde düzenlenen füze saldırılarının sorumluluğunu üstlenen Rusya Savunma Bakanlığı, Pazar günü hedefine ulaştığını söyledi.

“Belirlenen tüm hedefler vuruldu. Telegram’da yayınlanan bir bakanlık açıklamasında, saldırının amacına ulaşıldığı belirtildi. Füzelerin “Ukrayna’nın askeri komuta ve kontrol sistemine ve ilgili enerji tesislerine” ateşlendiğini söyledi ve Dnipro konut binasına yapılan saldırıdan bahsetmedi.

Bölgesel Vali Yaroslav Yanushevych bir Telegram gönderisinde, Pazar günü Rus güçlerinin Ukrayna’nın güneyindeki Herson şehrinde bir yerleşim bölgesine saldırdığını söyledi. İlk bilgilere göre iki kişi yaralandı.

Rusya’nın yenilenen hava saldırıları, Rus ordusunun küçük bir tuz madeni kasabası olan Soledar’ın kontrolünü ele geçirdiğini iddia ettiği, ancak Ukrayna’nın birliklerinin hala savaştığını iddia ettiği Ukrayna’nın doğusundaki Donetsk eyaletinde şiddetli çatışmalar yaşanırken geldi.

Rus kuvvetleri Soledar’ın tam kontrolünü kazanırsa, bu onların daha büyük şehir olan Bakhmut’a adım adım yaklaşmalarına izin verecektir. Bakhmut savaşı aylardır devam ediyor ve her iki tarafta da önemli kayıplara neden oluyor.

Ezici savaş 11 aya yaklaşırken İngiltere, bu tür ağır hizmet silahlarının ilk bağışı olan Ukrayna’ya tank teslim edeceğini duyurdu. 14 Challenger 2 tankı taahhüdü mütevazı görünse de, Ukraynalı yetkililer bunun diğer Batılı ülkeleri daha fazla tank tedarik etmeye teşvik edeceğini düşünüyor.

İngiltere Başbakanı Rishi Sunak’ın ofisi Cumartesi günü geç saatlerde yaptığı açıklamada, “Challenger 2 tanklarının Ukrayna’ya gönderilmesi, İngiltere’nin desteğinde bir vites değişikliğinin başlangıcıdır.” başbakan Başkan Zelensky’ye İngiltere’nin Ukrayna’nın kara savaşına yardım etmek için ek destek sağlayacağını söyledi. Beş topçu tarafından kullanılan büyük, kundağı motorlu silahlar olan yaklaşık 30 AS90’ın da bunu takip etmesi bekleniyor.”

Yetkililere göre Sunak, diğer Batılı müttefiklerin önümüzdeki ay işgalin 1. yıl dönümü öncesinde Ukrayna’ya desteği artırmaya yönelik eşgüdümlü uluslararası çabanın bir parçası olarak aynı yolu izlemesini umuyor.

İngiltere savunma bakanı, NATO müttefikleriyle çalışmak üzere bu hafta Estonya ve Almanya’ya gitmeyi planlıyor ve dışişleri bakanının daha yakın koordinasyonu görüşmek üzere ABD ve Kanada’yı ziyaret etmesi planlanıyor.