Spor

Futbol Nedir? Nasıl Oynanır?

Günümüzde en popüler olan ve bir o kadar da sevilen 11 kişilik takımlar halinde oynanan oyunlardan olan futbola ilgi her geçen gün artmaktadır.

Tarihi  Sümerlere kadar dayanan futbol, iki takım halinde ve 11 kişilik takımlar halinde oynanır.21. yy’den itibaren 200 ülkeden fazla ülkede oynanmaya başlamasından sonra yaklaşık olarak 250 milyonu aşan oyuncu tarafından oynanmaya başlanarak, Dünyadaki en popüler spor haline gelmiştir. Futbolun birkaç çeşidi bulunsa da ayakla oynanan top oyunlarının tarihi Sümerlere kadar uzanır.

Mısır da bile mezarların duvarlarında ayakla top oynayan insanların figürlerine dahi rastlanılmıştır. Bu dönemden kalan deri ve ketenden yapılan toplar günümüze kadar gelebilmiştir. MÖ. 2500’lü yıllarda Çin’de bile iki mızrak arasından top geçirmeye çalışan takımın bile varlığı biliniyor.

Dünyadaki en popüler ve sevilen oyunlardan olan futbolda takımların başarısı için oyuncuların sağlıklı olmasına ve  kondisyon eksiliğini halletmiş olmasına  ve sürekli antrenman yaparak çalışmaları gerekir. Takım ruhu da çok önemlidir. Futbolda takım başarısı bireysel başarıdan daha önemlidir.

FUTBOL NEDİR?

11 oyuncudan oluşan iki takım arasında yuvarlak bir topla oynanan takımların karşılaştığı oyuna futbol denir. Futbol için iki takım, bir saha ve bir top ve hakemlere ihtiyaç vardır. Futbol genel olarak seyirci ile coşkulu şekilde oynanmış olsa da bazı zamanlarda seyircisiz de oynanıyor. Futbolda bir takımın başarılı olması o takımın rakip takıma gol atmasına bağlıdır.

FUTBOL NASIL OYNANIR?

Yapay veya gerçek çimle kaplı dikdörtgen şekilli bir sahada futbol maçı oynanır. Saha içerisinde iki kale bulunur. Takımların ve oyuncuların görevleri rakiplerini geçerek karşı kaleye gol atmaktır. Kaleleri koruyan birde her kalede kaleci vardır. Bu kaleciler ceza sahası denen yerde sadece kendileri topa elle dokunabilir. Topun sahanın uzun kenarlarından dışarıya çıkmasına taç denir. Futbol maçında bir oyuncu kendi kale çizgisi dışına topu çıkarırsa aut atışı olur, karşı takım oyuncularından biri dışarı çıkarmışsa köşe atışı yani korner kullanılır.

Sahada ceza sahası içinde faul hareketi yapılırsa karşı takıma penaltı atışı verilir. Faul hareketi sertliğine göre sarı kart veya kırmızı kart ile cezalandırılır. Futbol maçı 45 dakikalık iki devre halinde toplam 90 dakika oynanır. Karşılaşmada en fazla gol atan takım maçı kazanırken, gollerin eşit olması halinde beraberlik söz konusu olur. Futbol maçları bazen 90 dakikası berabere biterse, 15’er dakikalık iki uzatma devresi daha oynanır. Yine sonuç değişmezse, penaltı atışlarına geçilir. Böylece en fazla golü atan takım maçı kazanır.

FUTBOLUN TARİHÇESİ

Futbol, MÖ 200’lü yıllara kadar gider. Yapılan araştırmalar, futbol tarihi konusunda  o yıllarda Çin’de askeri eğitim için oynana cuju adındaki oyuna ile futbolun benzerlik gösterdiği görülür. Yine Sümerler döneminde de Yunanlı Şair Odissa’nın buradaki insanların top oynadığından bahsetmesi de futbolun eski çağlarda var olduğunu kanıtlamaktadır.

Ortaçağ’da ise İngiltere’de güruh futbolu oynanmaktaydı.1314 yılına gelindiğinde İngiltere kralı ülkede futbol oynanmasını yasaklamasından sonra 300 yıl sonra bu yasak kalkmıştır.19. Yüzyıl’da ise modern futbol kendini göstermiş ve dünyayı sarmıştır.

1904 yılında FİFA kurulur. Bu birliğin kurulmasıyla, maçlar farklı ülkelere yayılmıştır.2007 yılında yayımlanan rapora göre dünyada 270 milyon kişi futbol oynamaktadır. Bu rakam sadece resmi kulüplere kayıtlı oyuncu sayılarını ifade etmektedir.