Gündem

Anti-solar paneller geceleri enerji üretebilecek

Enerji toplayabilen güneş panelleri uzun zamandır bir sürprizdi. Anlaşıldığı üzere, fizik, Güneş ufkun altında iken geceleri elektrik almaya izin veren sözde güneş karşıtı hücrelerin yaratılmasını dışlamıyor.

Yeni gelişme, California Üniversitesi’ndeki bilim adamları tarafından bildirildi. Cihaz, klasik şemanın tersine göre çalışır, ancak zaten bilinen teknolojiyi kullanır. Araştırmacılara göre, yenilenebilir enerji kaynaklarının verimliliğini önemli ölçüde artıracak, 24 saat çalışan bir sistem oluşturmak mümkün.

İlk prototipler, geleneksel güneş panellerinden dört kat daha az verimliydi. Enerji, güç için radyasyon soğutma kullanan radyant paneller tarafından üretilir. Bazı bilim adamları teknolojiyi iş başında gördükten sonra, çok şaşırdılar, ancak California Üniversitesi temsilcileri, sürecin her iki durumda da aynı olduğunu, ancak kullanılan malzemelerin farklı olduğunu belirtti. Örneğin, anti-solar panellerde kullanılan termo-radyasyon hücreleri, ısıyı elektriğe dönüştürebilir.

Geliştirme şu anda erken aşamalarında, ancak araştırmacılar, enerji verimliliğini artırmak için iki tür paneli birleştirebileceklerine inandıkları konusunda iyimserler. Bu arada, püf noktası doğru malzeme seçimi ve optik ve fotoniğin koordineli çalışmasında yatıyor.