Ekonomi

Ziraat Bankası Hesaplarınızı Kontrol Edin! Bankadan Son Uyarı Geldi

Türkiye’de 18 yaşını geçmiş her üç kişiden ikisinin Ziraat Bankasında hesabı olduğunu biliyor musunuz? Hal böyle olunca pek çok kişi hesabını hareketsiz bir şekilde yıllarca bırakabiliyor. 22.04.2021 tarih ve 31462 sayılı Resmi Gazete kararına göre bankacılık faaliyetlerinden yararlanan her bireyin on sene içerisinde banka ve finans kuruluşları ile iletişim kurması ve talepte bulunması şart koşuluyor. Başka bir deyiş ile on sene boyunca hesabınızla ilgili işlem yapmazsanız bu sefer hesabınızın emaneten YTM’ye devri yapılabiliyor.

Yatırım Hesapları İçin Geçerli

Bu durum hesap ve yatırım hesapları için de geçerli! Hal böyle olunca sizin de uzun süredir hareketsiz bir hesabınız olduğunu düşünüyorsanız banka ile iletişime geçmenizi tavsiye ederiz. Ziraat Bankası yaptığı açıklama ile banka nezdinde bulunan ve zaman aşımına uğrayacak olan hesaplarla ilgili bilgilendirme yaptı.
Bu hesapların sahiplerinin en geç 15 haziran 2022 tarihine kadar en yakın Ziraat Bankası şubesine gitmesi gerektiği belirtildi!

Başvurulmazsa Ne Olur?

Yasal prosedür gereği hesapların 10 sene boyunca kullanılmaması ve hareketsiz kalması durumunda, zaman aşımı prosedürü devreye girmektedir. Buna göre zaman aşımına uğrayan hesaplar için Takasbank ve MKK nezdinde YTM uhdesinde bir yatırım hesabı açılır. Açılan bu yatırım hesabı ilgili kişi adına açılmaktadır. Sonrasında ise Ziraat Bankasında bulunan para – yatırım her ne ise o kişi adına açılan hesapta tutulmaya devam eder.

Zaman Aşımı Nedir?

Bankacılık Kanunu’nun 62. Maddesine göre Türkiye Cumhuriyetinde bulunan tüm bankaların hesaplarında yer alan katılım fonu, emanet ve alacakların sahipleri en son talep işlemi ile birlikte yazılı talimatla aranmalı – sorgulanmalı ve işlem görmelidir. Bu şekilde işlem görmemiş başka bir deyiş ile pasif kalmış hesaplar zamanaşımına uğramış kabul edilir.

Tüm Bankalar İçin Geçerli

Bu yasa sadece Ziraat Bankasını değil devlet yada özel fark etmeksizin tüm banka ve finans kuruluşları için geçerlidir. Bu sebeple sizin veya tanıdıklarınızın bu şekilde hareketsiz kalmış ve zaman aşımına uğramış hesaplarınız bulunuyorsa en yakın banka şubesine başvurmanız tavsiye edilmektedir.
Aynı zamanda bu durum sadece ülkemize has olmayıp uluslararası bankacılık faaliyetleri içerisinde çalışma yapan tüm finans kuruluşları için geçerli kabul edilen bir durumdur.

Zaman Aşımına Uğramış Hesaplarımı Nasıl Öğrenebilirim?

Ziraat Bankasının 15 haziranda zaman aşımına uğrayacak hesaplarla ilgili bir liste hazırladığını görüyoruz. Yalnız tüm devlet ve özel bankaların bu şekilde bir liste hazırlama zorunluluğu bulunmuyor. Yalnız dilerseniz e – devlet üzerinden başvuru yaparak kısa bir süre içerisinde zaman aşımına uğrayan hesabınızın olup olmadığını öğrenebilirsiniz.

Zaman Aşımına Uğrayan Hesabınız Varsa Ne Yapmalısınız?

Öncelikle Ziraat Bankası için bu şekilde bir hesabınızın olması durumunda 15 hazirana kadar başvuruda bulunmanız yeterli olacaktır. Zamanında yapılan başvurular söz konusu olduğunda doğrudan banka şubelerinin yeterli olduğunu görmek mümkün oluyor. Eğer zamanında bir başvuru yapmazsanız ve zaman aşımına uğramış banka hesaplarınızın olduğunu sonradan öğrenirseniz ne yapmanız gerekir?

Öncelikle sonraki süreçte banka hesaplarınızın Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu’na devredildiğini söylemek mümkün olmaktadır.

Hesap ve hesap içerisinde bulunan tasarrufların yeniden alınması için bu sefer Ziraat Bankası yada söz konusu olan bankaya değil doğrudan Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu ile iletişime geçmeniz mümkün olabilir.
Tabii ki bu işlem her ilde yada her bankaya göre farklı prosedürle işliyor olsa da gerekli yazışmalar için ilinizde bulunan TakasBank şubelerine gitmeniz yeterli olacaktır.