Gündem

DEAŞ’lı terörist saldırı planının ortasında İstanbul’da yakalandı

Güvenlik güçlerinin Salı günü yaptığı açıklamaya göre, Türk polisi Türkiye’de bir saldırı düzenlemeye hazırlanan bir DEAŞ’lı teröristi İstanbul’da yakaladı.

Güvenlik güçleri, yabancı uyruklu olan ve adının baş harfleri MA ile tanınan kişinin, terör örgütünün medya platformlarında Türkiye’de, özellikle önemli turistik noktalarda ve kalabalık bölgelerde terör eylemlerini teşvik eden propaganda paylaştığını tespit etti.

Zanlının olası bir saldırıda kullanmayı planladığı bıçakların yanı sıra terör örgütüne ait dijital ve diğer materyallerin ele geçirildiği baskında yakalandı.

Dijital materyallerin değerlendirilmesi, MA’nın kısa süre önce DEAŞ’a katılan başka bir zanlıyı örgüte bağlılık yemini ettirirken görüldüğü bir videoyu da ortaya çıkardı.

Adliyeye sevk edilen zanlı, tutuklanarak cezaevine gönderildi.

Kayseri’de jandarma ekiplerince düzenlenen operasyonda 2 DEAŞ terör zanlısı daha yakalandı.

Güvenlik kaynaklarına göre her iki zanlı da terör örgütünün Suriye’deki silahlı faaliyetlerine karışan Suriye uyruklu.

Mersin’de düzenlenen başka bir operasyonda 10 DEAŞ’lı terörist daha gözaltına alınırken, 4 kişi de tutuklandı.

Yetkililer, teröristlerin örgüt içindeki sözde istihbarat, lojistik ve mali yapı şefleri olduğunu ve yılbaşı gecesi saldırı düzenlemeyi planladıklarını tespit etti.

DEAŞ’lı teröristler, PKK/YPG gibi diğer gruplarla birlikte Türkiye’deki bir üye ve destekçi ağına güveniyor. Buna yanıt olarak Ankara, hem teröristlere hem de onların ülke içindeki bağlantılarına yönelik baskısını yoğunlaştırıyor, nokta atışı operasyonlar yürütüyor ve terörist grupların ayaklarını kesmek için varlıkları donduruyor.

IŞİD, son on yılda komşu Suriye’deki iç savaşın kaosundan çıktı ve 2014’te Irak ve Suriye’nin geniş bölgelerini ele geçirdi. Ebu Bekir el-Bağdadi, Irak’ın kuzeyindeki bir camiden kendisini tüm Müslümanların “halifesi” ilan etti. Musul o yıl

DEAŞ’ın sapkın din yorumu adına binlerce insanı öldürdüğü ve infaz ettiği vahşi yönetimi, 2017’de Irak ve uluslararası güçlerin Musul’da IŞİD’i mağlup etmesiyle sona erdi.

Yapılan binlerce militanı son yıllarda çoğunlukla uzak bölgelerde saklandı, ancak yine de isyancı tarzı önemli saldırılar gerçekleştirebiliyorlar.

Türkiye, 2013 yılında DEAŞ’ı terör örgütü ilan eden ilk ülkelerden biriydi.

O zamandan beri, en az 10 intihar saldırısı, yedi bombalı saldırı ve dört silahlı saldırıda 300’den fazla kişi öldü ve yüzlerce kişi yaralandı. Tehdidi ortadan kaldırmak için Ankara, daha fazla saldırıyı önlemek için yurtiçinde ve yurtdışında terörle mücadele operasyonları başlattı ve altı yıl boyunca hem DEAŞ hem de PKK/YPG’den yaklaşık 17.000 teröristi ortadan kaldırdı.