Ekonomi

Nurettin Nebati Açıklamalarda Bulundu!

Nureddin Nebati, Türkiye’nin küresel ekonomik kazanımlarını görmezden gelenlerin karamsar bir senaryo oluşturmakta ısrar ettiğini söyledi.

Maliye Bakanı Nureddin Nebati, Adana İş Dünyası Konferansı’na katıldı. Nebati, katılımcılara hitap ederken ekonomik gündem hakkında önemli bir konuşma yaptı. Türkiye’nin küresel olarak rakamları ve büyüme rakamları olumluyken, bazı çevrelerde karamsar bir senaryonun başarısının gölgesinde kaldığını söyledi. ”
“Çeşitli medyada spekülasyon yapıyorlar “Hatta çeşitli mecralarda dolaşmaya devam ederek Türkiye ekonomisini bir serbest piyasa ekonomisi olarak sorgulamalarına neden oluyorlar. Türkiye oldukça dengeli ve istikrarlı olarak büyüme çizgisini sürdürüyor. Türkiye serbest ekonomisi ile büyümeye devam ediyor.

Yeni Destek Paketleri Geliyor!

Maliye Bakanı Nureddin Nebati yeni ekonomik destek paketini açıkladı. Nebati, enflasyonla ilgili yaptığı açıklamada, “Üretim ve ihracat yoluyla enflasyonu düşüreceğiz” dedi. Maliye Bakanı Nebati, Türkiye’nin yeni ekonomik modelinin tanıtımı ve enflasyon önlemleri konulu bir konferansta konuşuyor. Bakan Nebati’nin konuşmasının önemli noktaları şöyle:

Türkiye’nin ekonomik modeli, yeni açılımları ve enflasyon önlemleri konulu bir giriş oturumuna katılıyoruz. Geçen Aralık ayında uygulanan ekonomi politikalarını tek tek ele alıyoruz. Bugün 20 Aralık’tan sonra önemli bir eşiği aşacağız. 4 sütun üzerine kurulu ekonomik modelleme aracımızın detaylarını sizlerle paylaşacağım. Öncelikle bildiğiniz gibi geçen yıl 20 Aralık’tan bu yana Cumhurbaşkanımız saat 19.00 itibariyle hızla bir önlem paketi ortaya koydu. İlk maddemiz marjla ilgili. O zamandan beri en önemli ayaklarından biri tam olarak faaliyete geçmiş ve artan ivme ile belli bir seviyeye ulaşmıştır. Bu, Türk Lirası’na olan güveni ve Cumhurbaşkanımızın gösterdiği performansı teyit etmektedir.

Döviz Kurundaki Dalgalanmalar!

Döviz kuru %49 veya 10 milyar doları aştı. Şimdi adım adım önlemlerimizden birinde, altın için tasarruf önlemlerimiz nelerdir? Onlara birkaç söz söylememe izin verin. Büyümeyi finanse etmek için yurt içi tasarrufları geliştirmeyi ve yurt içi tasarrufları verimli ve üretken alanlara yönlendirmeyi amaçlayan bir tasarruf sistemi modeli. Bu model, finansal sisteme yastık tasarrufu getirecektir. Verimli bir ortamda yurtiçi tasarruflara erişimi iyileştirecek ve TL tasarrufların çekiciliğini artıracaktır. Yastık kılıflarının ekonomiye kazandırılması paydaşlar aracılığıyla yapılmaktadır. Ülkemizde yastık altına gizlenen tasarruflar bir realite iken, ekonomiye kazandırılması konusunda yeterli ilerleme sağlanamamıştır.

1 Mart 2022’den itibaren 81 ilde 1500’ü aşkın kuyumcu ile bugüne kadar yapılan çalışmaların üzerine koyarak çalışmalara başlayacağız. Dileyenler kendi birikimlerini çocuklarının geleceği için kullanmaları için adımlar atacaklar. Kuyumcular ve bankalar aracılığıyla fiziksel birikimlerini finansal sisteme kolayca ve güvenli bir şekilde entegre edecekler. Talep etmeleri halinde fiziki olarak geri çekebileceklerdir. Altına çevirme mevduat hesabı açarken, altın ve mevduat hesapları yatırabilir veya TL cinsinden altın karşılığı tutabilirler, risksiz kazanç sağlarlar. Fiziki altın teslim noktaları bankalar ve kuyumcular olacaktır. Mart ayına kadar kuyumcu sayısı 1500’ü aşacak ve yılsonuna kadar en az 10.000 kuyumcuyu devreye alma sistemini paydaşlarımızla birlikte hayata geçirmek için çalışacağız.

Finansal sistemi bir rahatlama aracına dönüştürmenin zamanı geldi. Artık sadece paydaşlarımızın değil tüm vatandaşlarımızın gerekli adımları atmasını bekliyoruz. Şu andan itibaren Emlak Katılım, Vakıf Katılım, Ziraat Katılım, Kuveyt Türk ve Albaraka bankacılıkta lider olacak. Katılım bankaları ve kamu mevduat bankaları bu süreçte en önemli araçlar olacaktır. Ticaret, üç aylık hesap ticareti 1 Mart 2022’de başlayacak ve üç aylık katılımcı hesap ve altın hesabı ticareti 15 Mart 2022’de başlayacak.