Gündem

Şahitler hayır derse nikah düşer mi?

Evlilik aşamasında bulunan çiftlerin yanıtını en çok merak ettiği konulardan birisi de nikah şahidinin durumudur. Hem resmi hem de dini nikah işlemlerinde şahit bulunması zorunludur. Peki, nikah şahidinin hayır demesi halinde neler olur? Nikah şahidi hayır derse nikah işlemi tamamlanır mı? Kimler nikah şahidi olabilir? İşte detaylar…

İnsanların hayatındaki en önemli anlardan birisi nikah işlemlerinin gerçekleştiği andır. Resmi nikah işlemlerinde en az 2 şahitin bulunması gerekmektedir. Nikah memuru gelin ve damattan yanıt aldıktan sonra şahitlere dönerek evliliğe tanıklık ettiklerine dair soru yöneltir. Yüzde 99 oranında nikah şahitleri evet yanıtını vermektedir. Lakin, nikah şahidinin hayır demesi ihtimali de bulunmaktadır. Bu durumda nikah şahidinin beyanının açıklaması talep edilir. Geçerli bir açıklama yapılamaması halinde ise gelin ve damadın nikah şahidini değiştirme imkanı bulunmaktadır. Resmi evrak statüsünde yer alan nikah işlemleri yeniden başlatılmak zorunda kalır. Nikah şahidinin değiştirilmesi, yeni şahidin kimlik bilgilerinin kaydedilmesi gerekmektedir. Gelin ya da damadın evliliğe zorlanması ihtimali de göz önünde bulundurulur. Nikah şahidinin beyanına göre adli işlemleri başlatılabilir. Şahidin ‘’şaka’’ amacı ile hayır demesi durumunda ise gelin ve damadın hukuki süreci başlatma hakkı bulunmaktadır. Zira, en özel günlerinde yaşanan bu durum evlilik sürecinin zedelenmesine ve kişisel hakların ihlal edilmesine neden olmaktadır. Evlilik, gelin ve damadın hür iradesi ile alması gereken bir karardır. Aile baskısı veya tehdit, şantaj gibi unsurların etkisiyle nikah masasında evet yanıtının verilmesi halinde adli süreç başlatılır.

Kimler nikah şahidi olabilir?

Türk Medeni Kanununa göre nikah şahidinin belirli şartları karşılaması talep edilmektedir. 18 yaşından küçük bireyler şahitlik yapamaz. Nikah şahidinin akli dengesinin yerinde olması şartı aranmaktadır. Şahit olacak kişinin illa ki Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olması zorunlu değildir. Yabancı uyruklu kişilerde şahitlik yapabilir. Oturma izni olması şartı aranmaz. Turist olarak ziyarette bulunan bir kişide pasaport bilgilerine göre şahit olarak kaydedilebilir.

Nikah şahidinin gelin veya damatla aynı soyadı taşıyor olması da engel teşkil etmez. Anne ve babanın şahitliği kabul edilmezken, kardeşler şahit olarak yazılabilir. Ayrıca, nikah şahidinin evlenecek olan çift tarafından tanınması ve onaylanması gerekir. Lakin, tanıma süreciyle ilgili detaylı bilgi istenmez. Yani, nikah salonunda çalışan personel dahi şahit olarak kaydedilebilir.

Nikah şahitlerinin belirlenmesinin ardından yetkili kişiye şahitin bildirilmesi gerekmektedir. T.C. kimlik numarası, adres ve kişisel bilgilerinin alınması yeterli olacaktır. Nikah şahidinin düğün konseptine uygun şekilde giyinmesi tercih edilir, fakat zorunluluk değildir. En az 2 şahit olması gerekmektedir. Şahit sayısı, nikah memurunun onayı ile çoğaltılabilir. Nikah şahitlerinin evliliğe tanık olduklarını beyan etmelerinin ardından nikah defterine imza atmaları gerekmektedir. İmza atılmaması halinde de nikah şahidinin değiştirilmesi gerekmektedir.