CNN’in haberine göre, böyle bir yol seçilirse 225 milyon kilometre uzaklıkta bulunan Kızıl Gezegen’e yapılacak olan yolculuğun süresi ise en az %50 azaltılacak. Mevcut teknoloji ile Mars’a insansız uzay yolculuğu minimum 7 ay sürüyor. İnsanlı bir yolculukta ise bu süre 9 aya kadar yükseliyor.
NPT Roket Nedir?
Seatle merkezli olan Ultra Safe Nuclear Technologies firması ise üstünde çalışma gerçekleştirdiği, NTP yani Nükleer Termal Tahrik bir motorla, Mars’a yolculuk süresinin 3 aya kadar indireceklerini açıkladı. Şirketin mühendislik biriminin başında olan Michael Eades, nükleer yakıt ile çalışan roketlerin günümüzdeki geleneksel kimyasallar ile çalışan motorlara göre iki kat daha etkin ve güçlü oldukları belirtti.
NASA Baş Mühendisinden Açıklamalar
NASA Uzay teknolojisi Misyon Birimi Baş Mühendisi Jeff Sheehy de ‘’Bugün kullandığımız roketlerin çoğu kimyasal yakıtlar ile çalışıyor. Bu motorlar ile uzaya gidebiliyoruz ancak bu çok uzun zamanımızı alıyor. Mars’a gitmek için gidiş-geliş’te en az 3 yıl harcamamız gerekiyor. Ancak yeni tip nükleer motorlar ile çok daha kısa sürede Mars’a gidebileceğiz.‘’ dedi.
Diğer yandan yolculuk süresinin kısalması avantajı ile birlikte astronotlarında daha az radyasyona maruz kalacakları belirtildi. Uzay radyasyon hastalığı adı verilen ve ilerleyen yaşlarda astronotlar ortaya çıkan rahatsızlığın bu yol ile kontrole alınacağı da açıklandı. Bu hastalığın kanser risklerini en üst noktaya taşıdığını belirten mühendisler, astronotlar için de önemli bir adım attıklarını ifade ettiler. NASA bu avantajları yakalamak için birden fazla nükleer roket tasarlamak istediğini belirtirken, NPT roket ile kimyasal roketin iki katı kadar itme gücü elde edileceği de vurgulandı.