Ekonomi

EYT Yasasından Yararlananlar İçin Avans Hakkı: Maaşı Bağlanmayan EYT’lilere Destek

Emeklilikte yaşa takılanlar (EYT) konusunda önemli bir gelişme yaşandı. Emekli olan ancak maaşları henüz bağlanmayan EYT’lilere avans hakkı tanınıyor. İş Kanunu tarafından koruma altına alınan EYT’lilerin ücretleri, hafta tatili ve yıllık izinleri düzenlemelerle güvence altına alınıyor. İşte, EYT’lilere yönelik avans müjdesine ilişkin son dakika haberleri…

Emekli olup maaş bağlanmayan EYT’lilere yönelik yapılan düzenleme ile maaşın bağlanması sürecinde maddi destek sağlanıyor. Bu destek kapsamında EYT’lilere avans hakkı veriliyor ve belirlenen tutar avans olarak hesaplarına yatırılıyor.

EYT kapsamında emekli olan ve çalışmaya devam eden kişilerin yıllık izin süreleri, kıdemlerine göre belirleniyor. Önceki dönemlerde kullanılmayan izinlerin parası da ödeniyor ve aynı işyerinde çalışmaya devam eden EYT’liler, bir yılı doldurduktan sonra izin hakkı kazanıyor. Yıllık izin süresi en az 14 gün olarak başlıyor.

EYT’liler için yıllık izin süresi, çalışılan süreye göre değişiklik gösteriyor. Örneğin, yeni bir işyerinde çalışmaya başlayan EYT’li için 5 yılın sonunda yıllık izin süresi 20 güne çıkıyor. Eğer EYT’li 50 yaş ve üzerinde ise başka bir işyerinde de çalışsa yıllık izin süresi 20 günden başlıyor.

Bu düzenleme milyonlarca kişiyi ilgilendiriyor ve EYT’lilerin emeklilik sonrası izin süreleri İş Kanunu’na göre hesaplanıyor. Asgari olarak belirlenen sürelere göre, 1 yıldan 5 yıla kadar olan hizmet süresi için 14 gün, 5 yıldan fazla ve 15 yıldan az olanlara 20 gün, 15 yıldan fazla olanlara ise en az 26 gün izin hakkı tanınıyor. Bu süreler, iş sözleşmesiyle daha da uzatılabiliyor.