Gündem

Ak Partili Hamza Dağ’dan erken seçim açıklaması

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Hamza Dağ, muhalefetin erken seçim çağrıları üzerine yaptığı açıklamada, 18 Haziran 2023’ten önce sandık başına gidilmesi yönünde “karar olmadığını” söyledi.

“Altı kişilik masa” ittifakını oluşturan muhalefet partilerinin ana gündemi erken anketler oldu. Dağ, Pazar günü Kanal 7’ye verdiği demeçte, okullar için yaz tatilinin başlamasının yanı sıra önemli yükseköğretim sınavlarının tarihleriyle çakışabilecek seçim tarihiyle ilgili kamuoyu tartışmalarını yakından takip ettiklerini söyledi. “Merkez yürütme kurulumuz ile merkezi karar ve yönetim kurulumuzda (belirlenen) tarihte herhangi bir değişikliği görüşmedik” diyen Dağ, böyle bir tartışmanın gerçekleşmesi halinde detayları kamuoyu ile paylaşacaklarını da sözlerine ekledi.

Muhalefetin dediği gibi 6 Nisan’dan önce erken seçime gerek yok. Muhalefet, Anayasa uyarınca yürürlüğe girmesinden bir yıl sonra yapılacak bir sonraki seçim için geçerli olabilecek seçim ve siyasi partiler yasasının 6 Nisan 2022’de uygulanmasında ısrar ediyor. Yasa, milletvekillerinin Parlamento’ya seçilmesini sağlayarak partilerin oy barajını yükselterek seçimlerde reform yapıyor, bu daha küçük partileri etkileyecek bir şey.

Dağ, şu anda Haziran seçim tarihinin değişmesi durumunda cumhurbaşkanının TBMM’yi feshetmesi veya 360 milletvekilinin seçim için oy kullanması gibi iki olasılık olduğunu söyledi.

Muhalefetin cumhurbaşkanı adayı olup olmadığına da değinen Dağ, partisinin bu adayı sorgulamakla “ilgilenmediğini” belirterek, “altılı tablo”nun aday seçiminde zaten kendi içinde zıt görüşler taşıdığını belirtti. “Masaları şimdiden, ıstakası olan herkesin gol atabileceği ve kendi kurallarını koyabileceği bir bilardo masasına dönüştü. Meral Akşener ve Kemal Kılıçdaroğlu görüşmesinden sonra artık altılı masa da değil ” dedi. -muhalefet partilerinin liderleri arasında bire bir görüşme.

“Masa her an çökebilir; ve uyum yerine kakofoni yaratıyor” diye ekledi, muhalefet ittifakının üyeleri arasında ara sıra yaşanan anlaşmazlıklara atıfta bulunarak. 40 günde bir toplanarak tablonun yaygınlığı dedikleri şeyi fotoğraf fırsatı olarak göstermenin siyasi bir anlamı yok” dedi.