Ekonomi

SGK uzmanı açıkladı: Asgari ücret, En düşük emekli aylığını neredeyse ikiye katladı

Sosyal Güvenlik Uzmanı Özgür Erdursun’a göre Türkiye’de asgari ücret artık en düşük emekli maaşının iki katı. Bu, artan maliyetler ve ekonomik kriz karşısında geçim sıkıntısı çeken emekliler arasında endişe yarattı.

Erdursun, emekli aylıklarında mevcut oran ve rakamların beklentilerin altında kaldığını belirterek, ekonomik krizden özellikle sabit gelirlilerin etkilendiğini belirtti. Mesleği veya statüsü ne olursa olsun herkesin aynı ürünlere aynı parayı ödediğine, emeklilerin de istisna olmadığına dikkat çekti.

Düşük emeklilik oranları, birçok emekliyi, emeklilik yaşına ulaştıktan sonra bile iki yakayı bir araya getirmek için çalışmaya devam etmeye zorladı. Bunun sürdürülebilir bir çözüm olmadığını savunan Erdursun, emekli maaşlarının emeklilerin rahat yaşayabilmesi için yeniden düzenlenmesi gerektiğini savundu.

Erdursun, emeklilere destek olunması ve sağlıklarının korunması gerektiğini de vurguladı. Sırf hayatta kalabilmek için hayatlarının geri kalanında çalışmaya zorlanmaması gerektiğini ve emekli maaşlarının temel ihtiyaçlarını karşılamaya yetmesi gerektiğini savundu.

Genel olarak, Türkiye’deki düşük emeklilik oranları sorununun ele alınmasına ve emeklilerin ileriki yıllarında onurlu ve güvenli bir şekilde yaşayabilmelerinin sağlanmasına yönelik acil bir ihtiyaç olduğu açıktır.