SGK Emeklileri Mutlu Edecek Sevindirici Haberi Verdi: İki Maaş Hakkı Birden Doğuyor
SGK ve BAĞ-KUR emeklisi olarak maaşını düzenli olarak alanları yakından ilgilendiren çift maaş ödemesine dair birçok detay merak ediliyor. Mevcut emekli maaşına ek olarak bazı ödeneklerden yararlanma hakkına sahip olan Türk vatandaşları arasında eşi vefat etmiş kadınlarda yer alıyor. Yetim olan kız çocukları da babalarından kalan emekli maaşını diğer hak sahipleri ile belirli oranda paylaşarak alabiliyor.
Emeklileri sevindiren bazı ek ödemeleri belirli aralıklarla emekli hesaplarına yatırılıyor. Çft maaş alabilmek için gerekli koşulları sağlayan herkes banka hesaplarına her ay bu maaşları alarak geçinmeye çalışıyor. Eşi vefat ettikten sonra dul maaşı almak için birçok kadın başvurusunu Sosyal Sigortalar Kurumu’na iletiyor. Ölen eşten kalan emekli maaşını almak için çok fazla şart aranmasa da, yetim aylığı için kız çocuklarının evli olup olmadıkları önemli bir kıstas olarak sayılıyor.
İki Emekli Maaşı Birden Alınabiliyor mu?
Kadın olarak emekli maaşı alan kişiler için SGK ikinci bir maaş hakkını asal olarak tanıyor. Birçok kişi çift maaş alabilmek için sadece erkek emeklilere tanınmış bir fırsat olduğunu düşünse de, başvurdukları takdirde dul ve yetimlerde ikinci bir maaşı alabiliyor.
SSK ya da BAĞ-KUR’dan emekli bir eşin vefatının ardından kadın mevcut maaşın ortalama %50 ile %75’ini alabiliyor. Kadın emeklilere tanınmış olan bu imkân kurum fark etmeksizin dul kalmış olan kadına başvuru da bulunduğu tarihten itibaren bağlanıyor.
Emekliler İçin 3. Bir Maaş Söz Konusu Mu?
İkinci bir emekli maaşını hayal olarak gören birçok kadın için üçüncü emekli maaşı müjdesi yetkililer tarafından veriliyor. Buna göre hem kendi hak ettiği emekli maaşına ek olarak ölen eşinden alacağı dul aylığı ve emekli, sandığından maaş alan babasının maaşını da kadınlar alarak üçüncü bir geliri yaşamlarına dâhil edebiliyor.
İki ya da üç maaş birden alabilen kadınların medeni durumları da detaylı bir şekilde incelendikten sonra karara varılarak maaşları bağlanıyor. Hak edilen maaşın evlilik durumu söz konusu olması durumunda ise, yeni eşin sosyal hakları neticesinde eşten ve babadan alınan maaşlar kesintiye uğratılıyor.
Emekli Dul ve Yetim Aylığı Ne Kadar?
SGK, ölen bir kişinin emeklilik gibi haklarını eşi ve çocuklarına bağlayarak onlara düzenli bir gelir olanağı sunuyor. Birçok kritere göre değerlendirildikten sonra bağlanan dul ve yetim aylıkları, şartları ağlamayan kişilere hiç bağlanmamakta ya da şüpheli bir durum saptandığında verilen hak iptal edilmektedir.
Vefat eden eş ve babadan alınabilen dul ve yetim maaşı hâlihazırdaki maaş tutarının yüzde 50 ile 75’i kadarı maaşlara yansıtılıyor. Enflasyon verilerine göre yapılan en son zamlardan sonra en düşük ve en yüksek dul ve yetim maaşları arasındaki fark emekli hak sahiplerinin maaşlarına yansıtılmaktadır.
Kimler Dul ve Yetim Aylığı Alabilir?
Hiçbir geliri ve sağlık güvencesi olmadan eşini ve babasını kaybetmiş olan kadınlar eşlerinden ve babalarından geriye kalan emekli maaşını alma hakkına sahip oluyor. Yetim aylığını kızlar evlendikleri güne kadar sorunsuzca alabiliyor. Evlilik sonrası eşinin sorumluluğu altına giren kızların babasından aldığı maaş tamamen kesilmektedir.
Birden çok gelirim olsun diye eli olduğu halde boşanma yoluna giderek babasının da maaşını almak için sahte boşanma gerçekleştirenlerinde sayısı oldukça fazla. Bu tür kişilerin yaptıkları sahtekârlığın tespit edilmesi ise ancak şikâyet sonucunda inceleme altına alınan kişiler aracılığıyla saptanabilir. Tüm bunların yanında çalışıp kendi emekli olmayı başarmış birçok kadın, yasal hakkı doğrultusunca babasından ve ölen eşinden de maaş alabiliyor.