Kulak Burun Boğaz Uzmanı. Prof. Dr. Yıldırım Ahmet Bayazıt, ‘’Sinirlerin hasar görmesinden kaynaklı olarak vücuttaki denge mekanizmaları da bozulmaya başlar. Eklem problemleri, görmede zayıflama, kalp ve damar hastalıkları, santral sinir sistemi hasarı ortaya çıkabilir.’’ ifadelerini kullandı.
Rahatsızlık Nasıl Saptandı?
Corona virüs salgını ile mücadeleye ara vermeden devam eden bilim insanları, virüsün her ilerleyen günde yeni bir olumsuz yanını keşfediyorlar. Son olarak ise Medipol Üniversitesi Hastanesi Kulak Burun Boğaz Bölümünden Prof. Dr. Yıldırım Ahmet Bayazıt ve 6 kişiden oluşan ekibi Covid-19 tedavisi gören ve iyileşen hastalarda bu güne kadar bilinmeyen bir rahatsızlığı ortaya çıkardılar.
İlerleyen Yaş Değerlerinde Neler Yaşanıyor?
Genç yaşlarında Covid-19’u daha hafif atlatan hastalarda denge kaybı problemi bulunup bulunmadığını öğrenmek isteyen ekip, bir dizi test ve ölçüm yaptıkta sonra, ‘’Yaptığımız ölçümler sonunda 20 ila 30 yaşa aralığında hastalar denge probleminin yaşandığını tespit ettik. Tespit ettiğimiz hastaların hepsi Covid-19’u hafif geçiren hastalarımızdı. Denge probleminin kalıcı ve geri dönüşümü olmadığı açığa çıkınca bu problemin ileriki yaşlardaki hastaları nasıl etkileyebileceğini merak ettik. İleri yaşlarda daha riskli olduğunu saptadığımız durum bir saatli bomba gibi, zaman içinde neye sebep olacağını bilemeyiz.’’ sözlerini kullandı.
Bu rahatsızlığın fark edilmesi ardından Covid tedavilerinden sonra, ilerleyen süreçte ek problemlerin devreye girebileceğini belirten Bayazıt, ‘’Vücuttaki denge mekanizması yavaş yavaş hasar görmeye başlayacaktır. Eklem problemleri, görmede zayıflık, kalp ve damar hastalıklarının santral sinir sistemine hasarları gündeme gelebilir. Bu hastalıkta denge koordinasyonundaki telafi mekanizmaları kötü etkileneceğinden kişiler 50’li yaşlarına geldiklerinde denge problemini ciddi şekilde hissedebilirler. ‘’ dedi.