Ekonomi

Cumhurbaşkanı açıkladı: Emekliye zam geliyor!

Emekli aylıklarında yapılacak zamların belirlenmesi için önemli bir adım atıldı. Haziran ayında açıklanan enflasyon rakamlarının temel alınarak hesaplanacak 6 aylık enflasyon farkı, emekli maaşlarına yansıtılacak. Bununla birlikte, emekli aylıklarının zamlarıyla birlikte refah payı eklenmesi beklentisi de artıyor.

Memur ve memur emeklilerinin maaşları, yılda iki kez gerçekleşen toplu sözleşme zammının yanı sıra 6 aylık enflasyon farkıyla belirlenmektedir. Yılın ilk yarısında memurların aldığı yüzde 8 sözleşme zammının üzerine, temmuz ayında belirlenecek enflasyon farkı eklenerek maaşları güncellenecektir.

4 aylık enflasyon verilerine göre, memur ve memur emeklilerine en az yüzde 7,21 oranında enflasyon farkı verilmesi beklenmektedir. Ancak temmuz ayında, en düşük memur maaşlarının 22 bin liraya çıkarılmasıyla ilgili bir düzenleme de gündeme gelecektir. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın açıklamasına göre, en düşük memur maaşının 22 bin lirayı bulacağı belirtilmiştir.

Bu düzenlemeyle birlikte, en düşük memur maaşının 22 bin liraya yükseltilmesi diğer memur emeklilerinin aylıklarına da yansıtılacaktır. Ayrıca, tüm memurların aylıklarının kademeli olarak artırılması beklenmektedir.

SSK ve Bağ-Kur emeklileri de 6 aylık enflasyon farkına göre zam alacaklardır. 4 aylık enflasyon verilerine göre, SSK ve Bağ-Kur emeklilerinin zammı yüzde 15.21’e ulaşmıştır. Daha önce en düşük emekli aylığının 7 bin 500 liraya çıkarılması için düzenleme yapılmıştı. Şimdi ise, 7 bin 500 liranın üzerinde aylık alan emeklilerin aylıklarının da kademeli olarak yükseltilmesi için çalışmaların yapılması beklenmektedir.