Ekonomi

Paranız Değer Kaybediyorsa Ünlü Uzmanlara Göre Bunlara Dikkat Edin

Birikimlerini altın olarak değerlendiren küçük büyük tüm yatırımcıların gözü Cuma günü açıklanması beklenen ABD enflasyon verisi ve Avrupa Merkez Bankası’nın toplantısına çevrilmiş durumda. Dolar kurunun yeni haftayı yükselişle açması gram altın fiyatlarının da yükselmesine yol açtı. Tahminlerin odağı birde Ons altın endeksini de kapsıyor.

Yatırım uzmanları tarafından yapılan tahminler yatırımcıların gram altın fiyatlarının düşecek mi çıkacak mı sorularını da sık sık gündeme getiriyor. Bu konuda açıklamalarını peş peşe sıralayan Gainesville Coins değerli metaller uzmanı Everett Millman; yatırımcıları paralarının değerini kaybetmesi konusunda uyardı.
Avrupa merkez Bankası tarafından Cuma günü açıklanacak olan faiz kararı tüm global piyasaların yakın gündeminde bulunuyor. Büyük ölçüde faiz oranlarının değişmeyeceği yapılan öngörüler arasında. AMB yetkilileri tarafından yapılan açıklamalarda ise varlık yatırımlarının önümüzdeki haftalarda sona ereceği ve ilerleyen aylarda faiz artırımının söz konusu olacağı yönünde analizlerde bulunuyor.

ABD Enflasyon Verileri Ne Diyecek?

Döviz kuru ve altın fiyatlarını önemli ölçüde etkileyecek diğer verilerden biri de ABD enflasyon verileri. Türkiye saati ile 15.30’da açıklanması beklenen verilerin geçtiğimiz hafta yayınlanan tarım dışı istihdam verileri ile birlikte ilginç bir tablo ortaya çıkarması bekleniyor. Tarım dışı istihdam verilerinin beklenen zerinde açıklanması Mayıs ayını 390 artış ile kapatmasına neden olmuştu.
Cleveland Fed Başkanı Loretta Mester ise yapılan tahminlerin yanı sıra, faiz oranlarının söylendiği gibi zirve yaptığı ispat edilmemesi üzerine FED kararlarının Eylül ayna kadar normal seyrinde devam etmesi gerektiğini öne sürmüştür.

Gram Altının Seyri Ne Olacak?

Sabah ilk açılışı yatay bir grafik doğrultusunda açmış olan Ons altın tarafında olumlu bir hava sürerken 1855 dolar civarında işlem görmeye devam ediyor. Dolar kuru ile haftaya paralel doğrultuda başlayan gram altın ise haftanın ilk gününü 977 lira ile kapatırken, bugün 988 liradan işlem görüyor. Dolar kuru dün yeni bir rekor seviyeleri görerek 16.57 seviyesine yükselmiştir.

Piyasa analisti olan Daniel Dubrovsky’e göre ise ham petrol fiyatlarının bu seviyelerde olması enflasyon sorununun Mart ayından itibaren daha uzun bir süre etkisini sürdüreceğini belirtiyor. Bu süreçle birlikte dolar ve tahvil faizlerinin yüksek oranda olması altın fiyatlarının daha da zor günleri beklediğini öngörüyor.

Altın Yatırımcısını Neler Bekliyor?

Gözlerin ve kulakların son haftalarda altın fiyatlarına çevrilmiş olması birçok yatırım uzmanının ardı ardına bu konuda destekleyici açıklamalarını beraberinde getiriyor. Bu açıklamalardan biri de TD Securities küresel emtia stratejisi başkanı Bart Melek’e ait. Mevcut piyasaların FED kararının bu denli agresif bir hava estirmeyeceği düşüncesi ile erken şekillenmiş olabilir diyor. Bu belirsizliğin bir süre daha süreceğini, önemli verilerin açıklanmasının ardından ek verilerle birlikte fiyatların 1842 seviyelerine çekilmesini öngörüyor.

Verilerin gerekenden fazla etkisini sürdürmesi üzerine Ons altın endeksinin 1800’lerin altına gerilemesi bekleniyor. Ancak fiyatın bir sürede zirvede kalması beklenirken, fiyat baskıları birçok maliyeti de beraberinde getirecektir.
Ortada değeri günden güne kaybolan bir paranın çok çabuk harcanmak isteneceği Gainesville Coins değerli metaller uzmanı Everett Millma’ın son dönemde sıkça vurguladığı tavsiyeleri arasında yer alıyor. Tercihlerin kötü paradan iyi paraya doğru olacağı yönündeki analizleri enflasyon verilerinin altın fiyatlarını destekleyeceği öngörüsü de açıklamaları arasında yer alıyor. Hisse senetleri ve kripto para karşısında halen elde tutulma konusunda öncelikli olan altının zor bir yatırım aracı olduğunu belirtiyor. Ancak piyasalardaki nakit sıkıntısı ve yüksek faiz oranlarının önümüzdeki süreçte altın fiyatlarını aşağı yönlü etkileyeceği görüşünü de açıklamalarına ekliyor.