Gündem

AKP’li üst düzey isim erken seçim sinyali verdi

İktidardaki AKP Genel Başkan Yardımcısı Numan Kurtulmuş, normalde Haziran 2023’te yapılması planlanan erken seçimin sinyallerini verdi. “Şu anda seçim tarihi Haziran 2023. Bazı zorunluluklar ortaya çıkarsa daha erken yapmak mümkün olabilir” Kurtulmuş kaydetti.

İktidardaki Adalet ve Kalkınma Partisi (AKP) Genel Başkan Yardımcısı Numan Kurtulmuş, normalde Haziran 2023’te yapılması planlanan erken cumhurbaşkanlığı ve genel seçimlerin sinyallerini verdi.

Kurtulmuş , Yeni Şafak gazetesine verdiği demeçte , “Şu anda seçim tarihi Haziran 2023. Bazı zorunluluklar ortaya çıkarsa daha erken yapmak mümkün olabilir. Ama böyle bir konu henüz gündemimizde yok.”

Kurtulmuş, AKP’nin oylarının “ekonomik toparlanma” ile arttığını da söyledi.

Bazı eleştirmenler, TBMM’nin süre sınırlaması nedeniyle erken seçime gitme kararı alması durumunda Erdoğan’ın aday olabileceğini söylüyor.

Erdoğan, 2014 yılında yapılan cumhurbaşkanlığı seçimlerinde ilk kez cumhurbaşkanı oldu.

Daha sonra Haziran 2018’de yapılan seçimlerde yeni Cumhurbaşkanlığı sisteminin ilk başkanı olarak göreve başladı. Yeni sistemde bir kişi en fazla iki kez cumhurbaşkanı seçilebiliyor.

Erdoğan’ın beş yıllık görev süresi Haziran 2023’te doluyor ve yeniden aday olup olamayacağı tartışılıyor.

Hükümet yanlısı çevreler, 2017 anayasa değişikliği ile cumhurbaşkanlığının farklı bir rol üstlendiği için Erdoğan’ın yeni sistemde yeniden aday gösterilmesinin önünde yasal bir engel olmadığını söylüyor. Ancak eleştirmenler, Türkiye Cumhuriyeti Anayasası’nın 101. maddesinin cumhurbaşkanlığına iki dönemlik bir sınır koyduğuna dikkat çekiyor. Bu konudaki Anayasa değişikliği, iktidar ittifakının başaramadığı parlamentoda üçte iki çoğunluğun (400 milletvekili) oyunu gerektiriyor.

Eleştirmenlere göre Erdoğan’ın aday olabilmesinin bir başka yolu da TBMM’nin 600 milletvekilinden 360’ının onayıyla erken seçim kararı alması. Hareket Partisi (MHP) ve aşırı milliyetçi Büyük Birlik Partisi (BBP) 335’tir.

İktidar ittifakından MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, Erdoğan’ın yeniden aday olması için bir engel olmadığını söyledi.

CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu daha önce partisinin Erdoğan’ın adaylığına itiraz etmeyeceğini söylemişti.

Bazı muhalif siyasetçiler, AKP’nin işine yaradığı düşünülen yeni seçim sistemi uygulanacağı için Nisan 2022’den sonra erken seçim yapılması fikrini desteklemediklerini belirttiler.

Bazı CHP’li isimler Kılıçdaroğlu’nun muhalefetin adayı olacağını iddia ederken henüz resmi bir açıklama yapılmadı.