Anayasa Mahkemesi’nin kararları doğrultusunda yapılan düzenlemeler, Resmi Gazete’de yayımlandı. Torba yasa kapsamında memuriyete giriş yaş sınırından uzman istihdamına, bakan müşaviri atamalarından siyasi partilerle bağlara kadar birçok başlıkta kamu personel mevzuatı yeniden şekillendi.
Resmi Gazete’nin 16 Mayıs 2025 tarihli sayısında yayımlanan torba yasa ile devlet memurluğuna girişte önemli bir değişiklik hayata geçirildi.
Artık kanunlar ya da Cumhurbaşkanlığı kararnameleri ile kurulmuş kamu kurumlarına, yarışma sınavı yoluyla yapılacak personel alımlarında 35 yaş sınırı uygulanacak. Bu düzenleme, memur adaylarını doğrudan etkiliyor.
Yeni düzenlemeyle birlikte bakan müşaviri kadrosu oluşturuldu.
Bu kadrolara, bakanlıkların öncelik verdiği alanlarda doğrudan bakana bağlı çalışacak kişiler atanabilecek.
Bakan müşavirleri yalnızca bakanın görev süresiyle sınırlı olacak, ancak ihtiyaç halinde görev süresi tamamlanmadan da görevden alınabilecek.
Kurumların merkez teşkilatlarında ve bazı yüksek düzey devlet organlarında uzman ve uzman yardımcısı istihdamının önü açıldı. Yeni istihdam alanları şu kurumları kapsıyor:
Cumhurbaşkanlığına bağlı merkez birimler
Yükseköğretim Kurulu ve Yükseköğretim Kalite Kurulu
Genelkurmay Başkanlığı ve kuvvet komutanlıkları karargahları
Bu kurumlar, görev alanlarına giren konularda uzman personel çalıştırabilecek.
Yasa kapsamında, Uyuşmazlık Mahkemesi‘nin başkanının belirlenme şekli de değişti. Artık bu görev, Anayasa Mahkemesi üyeleri arasından seçilecek. Bu düzenleme, yargı organları arasındaki işleyişi doğrudan etkileyecek.
Yeni yasayla birlikte Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) ile Kamu İhale Kurumu (KİK) gibi üst düzey düzenleyici kurullarda görev alacak üyeler için de önemli bir düzenleme getirildi.
Buna göre; bu kurullarda görev yapacak kişiler, herhangi bir siyasi partinin yönetim veya denetim organlarında görev almamış ya da bu görevlerinden ayrılmış olmalı.
Anayasa Mahkemesi’nin, 703 sayılı Kanun Hükmünde Kararnameye yönelik iptal kararlarının ardından, kamu personel sisteminde hukuki boşluk oluşmaması adına bu düzenlemeler hayata geçirildi. Böylece kamu istihdamı ve kurumlar arası yetki dengesi yeniden tanımlandı.
Yeni yasa ile birlikte kamu personel rejiminde hem yapısal hem işleyişe yönelik birçok yenilik getirildi.
Memur adaylarının yaş sınırını,
Görevdeki memurların atama esaslarını,
Üst kurullarda görev yapacakların kriterlerini yakından takip etmesi önem taşıyor.