Ekonomi

LPG’ye bu gece yine Zam Geliyor!

Motorinin ardından LPG’ye de zam geleceği haberleri yayılmaya başladı. 10 Haziran Cuma günü LPG’ye litre fiyatından en az 50 kuruş gelmesi bekleniyor. Vatandaşın moralini bozan yakıt zamları, gelmeye devam ediyor. Son olarak motorine zam yapılmıştı. Son olarak motorinden sonra, LPG’ ye de zam gelmesi söz konusu.

Motorinden Sonra LPG Zammı

Motorine geçtiğimiz gün gece yarısı gelen 1 lira 95 kuruşluk zam sonrası araç sahipleri için bir kötü haber yine geldi. Dolar kurunun 6 aylık bir zaman diliminden sonra, 17 TL’yi aşmasının ardından, akaryakıt fiyatlarına yine ardı ardına zam gelmeye başladı. Son olarak LPG’ye bu gece yarısı itibari ile en az 50 kuruş zam gelecek. Bu haber vatandaşları üzdü.

Dolar kuruna ve Brent Petrol’le bağlı artış sebebiyle motorin fiyatlarına yaklaşık iki liralık bir zam gelmişti. Dolar kurunun bugün de yükselmesinden dolayı, şimdi de LPG’ ye zam gelecek. Bu gece yarısı sonrası, 50 kuruşluk bir zam eklenecek. Sektörde ki kaynaklarından alınan bilgiler doğrultusunda, dolar kurunda yaşanan artışa bağlı olarak, LPG zammı bu gece yansıyacak.

LPG Zammı Ne Zaman?

9 Haziran Perşembe’ yi 10 Haziran Cumaya bağlayan gece gerçekleşecek olan LPG zammı, Merkez Bankası’nın bugün ki durumuna bağlı olarak yeniden düzenlenecek. LPG’ye son olarak Mayıs’ ta a bir indirim gelmişti. Brent de petrol ve döviz kurlarındaki artış, yakıt fiyatlarını yükseltmeye devam ediyor. Fiyatlar da cep yakmaya devam ediyor.

Özellikle vatandaşlar, yakıtlara gelen zamlardan dolayı, çok tedirgin. Motorinin litre fiyatına gelen 1 lira 95 kuruş zammın ardından, fiyat değişikliği bu geceden itibaren LPG’ ye yansıyacak. Motorine son olarak 8 Haziran’ da zam gelmişti. Yapılan zamlardan sonra, İstanbul’ da motorin fiyatı 27.89’ a çıktı. Ankara ve İzmir’ de ise 28.01 oldu

Benzin Fiyatlarının Durumu

Benzine en son 2 Haziran’ da zam yapıldı. Son olarak fiyatı 26’34’ yükseldi. Önümüzdeki günlerde kur artışına bağlı olarak benzine tekrar bir zam yapılması gibi bir durum söz konusu. Benzin zammının ardından, motorine ciddi bir zam artışı yapıldı. Son olarak LPG’ ye 50 kuruşluk bir zam yapılması gündemde.
27 Mayıs tarihinden bu yana benzinin litre fiyatında 1,42 liralık bit artış, motorinde ise 1.35’ lik bir artış söz konusu oldu. Yakıtlara yapılan zamlar, vatandaşlar için sürekli kötü haber olarak yansıyor. En son yapılacak olan LPG zammı da moralleri bozdu.

Akaryakıt Fiyatı Hesaplama

Akaryakıt fiyatları, ülkemizin de içinde olduğu Akdeniz piyasasındaki ürünlerin fiyatlarının ortalaması ve dolar kurundaki yükselme ya da düşme baz alınarak rafineriler tarafından bir hesaplama ile güncellenir. Bu hesaplamadan çıkan sonuca göre dağıtım firmalarınca sunulan fiyatlar, rekabet ve diğer faktörlere göre her şehir ya da ilçe de farklılık gösterebilir. Sürekli değişiklik gösteren yakıt fiyatlarında her an gündem değişebilir.
Ham petrolün bu hafta başı 124 doların üzerine çıktı. Rusya’nın davranışları karşısında, dünya genelinde akaryakıt fiyatlarının giderek artış göstermesi de söz konusu. Türkiye’de de benzin zamlarının ardından, benzinin litre fiyatı 26 TL üzerine çıktı. Petrol fiyatlarında bir düşüş olup olmayacağı da Venezuela’ dan gelecek haberlere bağlı. Uzun bir süre daha yakıt fiyatlarında bir düşüş olmayacağı alınan bilgiler arasında. Vatandaşları en çok zorlayan durumlardan biri olan, akaryakıt zamları, peş peşe artmaya devam ediyor. Son olarak LPG’ ye gelecek zam gündemde…