Ekonomi

EYT Sonrası Yeni Emeklilik Sistemi Üzerinde Çalışmalar Başlatılıyor

Son günlerde, EYT (Emeklilikte Yaşa Takılanlar) konusunda yeni bir emeklilik sistemi üzerinde çalışmalar başlatıldığı haberleri gündemi meşgul etmeye devam ediyor. Takvim Gazetesi Ekonomi Müdürü Faruk Erdem, konuyla ilgili önemli açıklamalarda bulundu. İşte Erdem’in açıklamalarından öne çıkanlar:

Bugün itibarıyla EYT statüsünde olan bir arkadaşımız, 8 Eylül 1999 tarihinden önce sigortalı olmuşsa emekli olabiliyor. Ancak, bir gün sonra (9 Eylül 1999) veya 2000, 2001 gibi daha geç bir tarihte sigortalı olan bir başka arkadaşımız daha geç emekli olabiliyor. Bu durumda, kadınlarda 58, erkeklerde ise 60 yaş beklemek zorunda kalıyorlar. Sadece birkaç günlük bir farkla 15-16-17 yıllık bir fark oluşuyor.

Yeni bir reform ile yaş şartının kademeli olarak düşürülmesi gündeme gelebilir. Bu durumda, iki kriter öne çıkacak: Prim tamamlama ve belli bir sigortalılık yılı.

Örneğin, 2000 yılında işe giren bir kişi, 7000 gün prim tamamladığında 60 olan yaş şartının geri çekilmesi veya 25 yıl sigortalılık süresi gibi başka bir kriterle karşılaşabilir.

Bu konular üzerinde çalışmalar yapılacak. Ancak ne kadar erken sigortalı olunmuş veya ne kadar erken prim tamamlanmışsa, o kişiler için 60 ve 58 olan yaş şartının kademeli olarak öne çekilmesi gündeme gelebilir.

Bu şekilde emeklilik sistemi yeniden değerlendirilerek adaletsizlikler ortadan kaldırılacak ve Türkiye daha sağlam bir emeklilik sistemiyle tanışmış olacak.

Ayrıca, anneler için yapılacak çalışmalarla birlikte kademeli emeklilik konusunun gündeme geleceği düşünülüyor. EYT sonrasında 8 Eylül 1999 tarihinden sonra emekli olan tüm vatandaşlar için yaşta esneme olabilecektir.