Ekonomi

Kira Artış Oranı Ne Oldu? Nasıl Hesaplanıyor?

Gözler TÜiK tarafından yapılacak olan son dakika haberine çevrildi. Bu habere göre kira artış oranı da belirlenmiş olacak. Peki ama kira artış oranı ne oldu? Ev sahibi ve kiracıları da yakından ilgilendirecek olan bu artış oranı ile ilgili detaylı bilgilendirmeler sizin için haberimizde saklı.

Hatırlarsanız enfasyon oranı nisan ayına göre yüzde 7.25 artış göstermişti. Bu noktada ise çoğunluğu TEFE ve TÜFE haziran ayı 2022 kira artış oranını da doğrudan belirleyecek gibi görünüyor. Peki ama kira artış oranı ne olacak? Tüm bu soru işaretlerinin cevabını sizin için bir araya topladık.

Oranlar Bugün Belirlenecek

Gün itibariyle belirlenecek olan kira artış oranlarına sabahın ilk saatlerinden itibaren merakla beklenen ve soru işaretlerini muhafaza eden bir aralıkla ulaşmak mümkün oluyor. Peki ama oranlar neye göre ayarlanmakta ve nasıl bir yol izlenecek işte sizin için tüm merak edilen soru işaretlerinin cevapları…

Kiracı ve Ev Sahipleri Dikkat

Son dönemelrde enflasyon rakamlarının çok ciddi oranda artması ve alım gücünün ciddi miktarda azalması ile birlikte kiralarda da çok ciddi artışların gündeme gelmesi mümkün olmaktaydı. Peki ama bu rakamlar uyarınca kira artışları ne olacak?
Şimdilik bu konuda net bir açıklama yapılmazken orta – uzun vadede yeniden bir düzenlemenin olacağı da gündeme geliyor. Bu düzenlemeye göre ev sahipleri ile kiracılar arasında bu artış rakamları arasında çok ciddi bir dengenin oluşturulması gündemde…

Her Ev Farklı Rakamlardan Kiracı Buluyor

Tabii ki evin cephesi – büyüklüğü mahallesi ve hatta içerisindeki malzeme kalitesi bile kiraya doğrudan etki eden unsurlar arasında yer alıyor. Yine de kira rakamları söz konusu olduğunda ciddi anlamda bir uçurumun ön plana çıktığı da unutulmamalı.

TÜFE Nasıl Hesaplanıyor

Tüfe’nin 12 aylık ortalaması baz alınarak belirlenen bir oran bulunmaktadır. Hatırlarsanız mayıs ayı için bu oranının %34.46 olduğunu belirtmiştik. TEFE TÜFE Haziran ayı için 2022 kira oranlarına göre belirlenmektedir. Bu açıklamaya göre bazı hesaplamaların ön plana çıktığını da özellikle belirtmek gerekiyor. Peki ama kira artış oranı ne kadar oldu ve diğer hesaplama seçenekleri nelerdir? Tüm bu soru işaretlerine hızlı bir şekilde göz atmak için genel hesaplamalara bir daha yoğunlaşmanın yerinde bir karar olduğunu da belirtmek yanlış olmayacaktır.

Saat Kaçta Açıklanacak?

3 haziran Cuma günü Türkiye İstatistik kurumu tarafından enflasyon oranı saat 10.00’da açıklanmıştı. Bu açıklamaya göre Tüfe aylık bazda 2.98 olurken yıllık bazda 73.50 oldu.
Bu rakamlara göre kira artış oranının %39.33 olduğunu söylemek yanlış olmayacaktır. Bu sebeple gelecek yılın kiraları belirlerken bu rakamın göz önüne alınması da mümkün olmaktadır.

Peki ama kira artış oranı hesaplamaları nasıl yapılıyor?

Bu sadece tüfe oranına göre yani %39.33 lük artışa göre belirlenen bir hesaplamadır. Mevcut kiranızın %39.33’lük oranını ilave ederek yeni orana ulaşmanız mümkün olacaktır. Örnek vermek gerekirse: 2.000 TL kirası olan bir evde oturduğunuzu düşünelim. Bu kiranın %39.33’lük bedeli 780 TL’dir. Başka bir deyiş ile 2.000 TL ödediğiniz kiranın yeni rakamanın 2780 TL olduğunu söyleyebiliriz. Yeni artış rakamları ile birlikte sizde kiranızı bu şekilde artırabilirsiniz.

Geçim Şartları Kiracıları da Zorluyor

Tabii ki geçim şartlarının kiracılar üzerinde de olumsuz etkileri olduğu unutulmamalı. Bu sebeple dilerseniz ev sahibinizle konuşarak kira artış konusunda orta yolu bulmak üzere bir ara rakamda da anlaşmak mümkün olabilir. Kira artış rakamlarının bu şekilde güncellenmesi de mümkün olmaktadır.