Gündem

Antalya bölgesini sel ve fırtına etkiledi

Türkiye’nin güneyinde Antalya’da Salı gecesinden bu yana yağmur yağıyor ve rüzgar hızı saatte 120 km’yi (75 mil) aşan fırtına şehir hayatını felç etti.

Antalya’daki fırtına , ilde en çok etkilenen bölgelere metrekare başına 173 kilogram (381.40 pound) yağış bıraktı.

Kumluca’da metrekareye 173 kilogram düşen yağıştan, Kemer’de 122 km/s rüzgar hızına kadar, il genelinde fırtınalı havanın yol açtığı tahribat görüldü.

Meteoroloji 4. Bölge Müdürlüğü’ne bağlı 11 ilin hava durumuna göre, şiddetli sağanak yağışların kent merkezlerini olumsuz etkilemesi ve bazı evlerin zemin katlarını su basması nedeniyle “turuncu” kod verildi.

Antalya’nın Konyaaltı ilçesi en çok yağışı yaşadı. Devasa yağmur birikintileri nedeniyle araçlar saatlerce yollarda mahsur kaldı. Birçoğu daha sonra bir çekici ile kurtarıldı.

Lara Kundu bölgesinde fırtına nedeniyle çok sayıda iş yerinin camları kırılırken, sağanak yağış nedeniyle mahsur kalan araçlar şehir içi trafiğini saatlerce tıkadı. Bu sırada ilçenin bazı kesimlerinde ağaçlar devrilirken, dev kaya parçaları yolları tıkadı.

Durumu fark eden Kemer Belediyesi, dağdan düşen kayaları kaldırarak yolu tekrar trafiğe açtı.

Kemer Belediye Başkan Yardımcısı Recep Yılmaz, belediye olarak tüm önlemleri aldıklarını belirterek, yardıma ihtiyacı olan vatandaşları belediyeye başvurmaya çağırdı.

Antalya Büyükşehir Belediyesi Ulaşım A.Ş., kent merkezinde şiddetli yağış nedeniyle raylı sistemde aksamalar olabileceğini duyurdu. Öte yandan Antalya’nın bir başka ili olan Manavgat’ın Sağırin Mahallesi yakınlarındaki enerji nakil hatlarında da elektrik kesintisi yaşandı. Ancak restorasyon çalışmaları sürüyor.

Seralar zarar gördü

Meteoroloji Genel Müdürlüğü’nün günün erken saatlerinde yaptığı uyarılara rağmen, sağanak yağış özellikle Antalya’nın Aksu ilçesinde sağanak yağış nedeniyle domates ve çilek seralarının zarar görmesine neden oldu. Bu arada Kundu ilçesinde de organik domates ve çilek yetiştirilen seraların üzerindeki naylon örtüler yırtıldı.

Aksu’nun Mortuna ilçesindeki Dereboğaz Köprüsü şiddetli sağanak yağış nedeniyle taştı. Aksu Üreticileri Birliği Başkanı Turan Şahın, durumu değerlendirerek, “Uzun yıllardır ilk kez böyle bir yıkım gördük” dedi.

“Traktörler vatandaşlarımızı sudan çıkarıyor. 48 yaşındayım ve ilk kez böylesine yıkıcı bir duruma tanık oluyorum. Hayatımda böylesine yıkıcı bir yağmur görmedim.”