Gündem

Otomobil Sahibi Olmak İsteyenlere Müjde! O Gruptaysanız Sıfır Araçta ÖTV Yarı Yarıya Düşüyor

Vatandaşlar artan fiyatlar ve yükselen kurlar sonrası otomobil fiyatlarının el yaktığını dile getiriyor. Ancak son dakika müjdesi ile Devletten sadece o grupta olan vatandaşlara ÖTV indirimi müjdesi geldi! ÖTV indirimi ile Sıfır araç fiyatları da yarı yarıya düşecek! Peki kimler ÖTV indiriminden yararlanabilir, ÖTV indirimli araç satın almak için şartlar nelerdir? Araç sahibi olmak isteyenlere müjde gibi ÖTV indiriminin detayları haberimizde sizlerle…

Araç sahbi olmak isteyen vatandaşların pek çoğu ÖTV indiriminden habersiz. Bu nedenle de yüksek fiyatlarla otomobil alınıp satılabiliyor. Ancak son dakika müjdesi ile otomobilde büyük ÖTV indirimi duyuruldu. Ülkemizde araç sahibi olurken yani araç satın alırken, aracın ÖTV’sine çok dikkat etmek gerekiyor. Yüksek vergi oranları nedeniyle aracın fiyatı ÖTV ile daha da artıyor. Vatandaşlardan o şartları taşıyan ve o gruba dahil olanlar ise ÖTV ödemeden araç sahibi dahi olabiliyor. Bu hakka sahip olup olmadığınızı kontrol ederek gerekli şartları sağlayıp ÖTV ödemeden araç sahibi olabilirsiniz.

ÖTV İndirimiyle Otomobil Fiyatları Yarı Yarıya Düşüyor

Ülkemizde mevzuat gereği Ötv indirimi ile araç alım satımı yalnızca bir gruba tanınmıştır. Bu çerçevede engellilik durumu bulunan vatandaşlar, engelli olduklarını sağlık raporu ile ispat ederek ÖTV indiriminden faydalanabiliyorlar. Hatta hiç ÖTV ödemeden dahi otomobil sahibi olabiliyorlar.

ÖTV Nedir? Özel Tüketim Vergisi Hangi Ürünlerde Var?

Özel Tüketim Vergisi (ÖTV), lüks ve çevreye zararlı olarak nitelendirilen tüm ürünlerde Devletin aldığı verginin türüdür. ÖTV çevreye zarar veren ürünlerden alınıp çevreye katkı sunmak amacıyla konulmuş iken günümüzde kapsamı giderek genişlemiş ve neredeyse lüks olarak nitelendirilmeyecek ürünlerden dahi alınmaya başlanmıştır. Bu çerçevede mücevher, araba, tütün, kürk, fosil atık, benzin, mazot, kömür ve alkol gibi ürünlerde yüksek oranda ÖTV uygulanmaktadır.

ÖTV’siz veya ÖTV İndirimli Araç Nasıl Alınır?

ÖTV indiriminden ve hatta ÖTV ödemeden araç sahibi olmak isteyenler için aranan ilk şart engellilik durumudur. Yalnızca engelli vatandaşlar yaşam koşullarını biraz olsun iyileştirebilmek adına ÖTV indirimi ve ÖTV’siz araç alım satımından yararlanabilmektedirler.

Bu çerçevede; engellilik durumununun tam teşekküllü bir hastaneden alınan sağlık heyeti raporu ile tescil edilmiş olması, engellilik oranının %40’tan az olmaması, H sınıfı ehliyet ve vergi dairesinden ÖTV ödeme belgesinin alınması, son olarak da alınan otomobilin bir takım şartları taşıyor olması gerekmektedir. Bu şartlar içerisinde satın alınacak aracın belirli bir motor gücünün üstünde olmaması ve ikinci el olmaması gibi şartlar sayılmaktadır.

Engelli bir vatandaş ilk aracını satın aldıktan beş yıl sonra ise yeniden bir araç almaya karar verirse ikinci kez ÖTV indiriminden faydalanamaz.