Sağlık

Dudak Çatlakları İçin Doğal Çözümler Nelerdir?

Dudak çatlakları için doğal çözümler uygulayarak hastaneye gitmeye gerek kalmadan kısa sürede dudaklarınızı iyileştirebilirsiniz.

Dudaklar pek çok sebep sonucunda kuru ve çatlak bir hale gelebiliyor. Bu sebeplerin en başında ise soğuk hava yer alıyor.

Soğuk hava, el ve yüzü kuruttuğu kadar dudakları da kurutmaktadır. Kuruyan dudaklarda ise zamanla sızlamalar ve buna eşlik kanamalar meydana gelmektedir. Dayanılmaz bir hal alan bu durum dışardan önemsiz gibi görünse de aslında günlük bakım ve tedavi gerektirmektedir.

Günlük bakım ile birlikte evde uygulanan bazı doğal yöntemler çatlakları tedavi etmekte etkilidir. Oldukça pratik olan bu uygulamalar dudakta meydana gelen kuruluklara ihtiyacı olan nemi kazandırır ve çatlamasını önler.

Dudak Çatlakları Neden Olur?

Dudaklar, vücudun tahriş olmaya müsait yerinde bulunurlar. Bu sebeple hava olayları, hassas bir yapıya sahip olan dudakları doğrudan etkilemektedir.

Dış etmenler ile birlikte vücutta gelişen bazı olaylar da dudakları yıpratıp çatlatabilir. Bu durumun altında yatan tüm sebepleri öğrenmek, iyileşme sürecini hızlandırmayı sağlayacaktır. Önemsenmediği taktirde ise iltihaplanma sürecine kadar ilerleyerek daha kötü bir hal alabilir.

Evde dudak çatlakları için doğal çözümler  uygulamak ağrı hissini yatıştırarak dudağı eski sağlığına kavuşturur. Dudakların çatlamasında pek çok faktör etkili olabilir. Bunlar:

  • Uzun süre soğuk ve sıcak havaya maruz kalma
  • Susuzluk
  • Demir başta olmak üzere mineral eksikliği
  • Ağızdan nefes alıp verme
  • Sağlıksız kozmetik ürün kullanımı
  • A vitamininin vücuda fazla alınması
  • Ağızda bulunan enfeksiyon ve buna bağlı gelişen hastalıklar
  • İlaç kullanımı
  • Yeteri kadar bakım ve nemlendirmeden uzak kalınması
  • Asitli içeceklerin fazla tüketimi
  • Diş protezi kullanımı
  • Şeker hastalığı ve vitamin eksiklikleri de dudakların çatlamasına neden olan başlıca sebepler arasındadır.

Dudak Çatlakları Nasıl Geçer?

Çeşitli sebeplere bağlı olarak oluşan dudaklarda ki hasarları iyileştirmek için önce dudak çatlakları neden olur öğrenmek gerekir. Altında yatan sorunu öğrendikten sonra ise önlemler alınmalı ve uzak durulması gereken şeylerden kaçınılmalıdır.

Çevresel ve bazı hastalıklara bağlı olarak gelişim gösterebilen dudak çatlaması durumu için yapılacak ilk iş hekim tavsiyesine uymaktır. Her şeye rağmen geçmeyen çatlaklar, bir hastalığın sonucu veya belirtisi olma ihtimalini taşır. Bu sebeple hastaneye gitmek son derece yerinde ve doğru bir karardır.

Doktor nezdinde çok kritik görülmeyen dudak çatlakları için doğal çözümler de elbette mevcuttur. Gece yatmadan önce dudağa uygulanan doğal karışımlar iyileşme sürecini hızlandırır  ve etkili bir bakım sunar.

Evde Dudak Çatlakları İçin Doğal Çözümler Nelerdir?

Kuruyan ve çatlayan dudakları iyileştirmek için ilk olarak yeterli sıvı alımının yapılması gerekmektedir. Özellikle Ramazan aylarında karşılaşılan bu durum dudakların soyulmasına ve soluklaşmasına neden olmaktadır.

1.    Doğal Yağlar İle Çatlaklar İçin Doğal Çözümler

Genellikle kışın soğuk havanın etkisiyle kuruyan dudakları eski haline getirmek için günlük nemlendirme yapılmalıdır. Vazelin ve dudak balmının yanı sıra; zeytinyağı, hindistan cevizi yağı gibi doğal yağlar ile de olumlu sonuçlar alınabilir.

2.    Salatalık

Dudaklara salatalık uygulamak tavsiye edilen yöntemlerden bir tanesidir. Nem dengesini ve dudağın beslenmesini sağlayarak eski canlılığını kazanmasına yardımcı olur.

3.    Bal

Sıkça başvurulan yöntemlerden biriside dudağa bal uygulamaktır. Bal, antibakteriyel özelliği sayesinde dudağı temizleyerek anında yumuşama sağlar. Hasar gören dokularda iyileşme sağlar ve dudağa basit bir şekilde sürülerek uygulanır.

4.    Aloe Vera

Pek çok hastalığın üstesinden gelen aloe vera, dudak çatlaklarını tedavi etmekte de oldukça başarılıdır. 3-4 gün düzenli kullanımda çatlaklar büyük oranda geçmiş olacaktır.

5.    Toz Şeker

Dudak çatlakları için doğal çözümler ve öneriler arayanlara toz şeker iyi bir seçenektir. Şeker ve limon suyu karışımı, ölü dokulardan kurtulmak için kullanılan doğal bir peelingtir. Şeker, kristal yapısıyla dudaktaki ölü hücreleri temizleyerek yeniden oluşmasını engeller ve nem kazandırır.

Dudak çatlakları neden olur öğrendikten sonra doğal çözümler ile birkaç günde çatlaklardan kurtulmak kolaydır. Doğanın mucizevi bitkileri ile dudağa düzenli uygulamalar yapmak daha sağlıklı bir doku kazandırmaya yardımcı olur.

Dudak Çatlamasına Vazelin İyi Gelir mi?

Her evde bulunan bu ürün çok eski yıllardan beri el, ayak ve dudak çatlakları için kullanılmıştır. Vazelin, piyasada ki pek çok nemlendirici üründen daha büyük etkilere sahiptir. Bu sebeple vücudun pek çok yerinde olduğu gibi dudaklarda da gönül rahatlığıyla kullanılabilir.

İçerisindeki yoğun nem, dudaklara gün boyu bakım yaparak kurumasını önler ve çatlakları tedavi eder. Yüksek yağ oranı ile yağ bezi bulundurmayan dudaklara etkili bir bakım sunar ve ihtiyacı olan nemi kazandırır.