Gündem

Kurban kesmek vacip mi farz mı

2022 Kurban Bayramına kısa bir süre kala vatandaşların merak ettiği sorular yüksek sesle dile getirilmeye başlandı. En önemli soru ise kurban kesimiyle ilgili oldu. Kurban Bayramı ne zaman başlayacak? Kurban Bayramında kimlerin kurban kesmesi gerekir? Kurban kesmek farz mıdır? İşte detaylar…

İslam alemi için Kurban Bayramı yılın en önemli zamanları arasında yer alır. Müslümanlar Kurban Bayramında kurban kesimi ve Hac vazifelerini yerine gerekmektedir. İslama göre kurban kesiminin kökeninde Allah’a duyulan sevgi, adanmış ve yakınlaşma hisleri bulunmaktadır. Kurban Bayramının ilk üç gününde kurban kesimi yapılır. Teslimiyet ve şükür anlamlarını taşıyan kurbanlık hayvan kesilmektedir. Kurban Bayramında kesilen hayvanın üç parçaya bölünmesi vaciptir. Bir parça kurbanı kesen aileye kalır, bir parça ihtiyaç sahiplerine dağıtılır ve son parça da akrabalara ve komşulara verilmelidir. Müslümanlar için İslami açıdan büyük öneme sahip olan kurban kesiminin farz mi yoksa vacip mi olduğu sorusu merak edilmektedir. Kurban kesimi farz değildir. Lakin, maddi imkanları yeterli olan müminlerin kurban kesmesi tavsiye edilmektedir. Namaz kılmak, oruç tutmak, Kur-an’ı Kerim okumak, Hacca gitmek gibi ibadetler arasında kurban kesmekte öncelikli olarak değerlendirilmektedir. Zira, Allahü Tealinin rızasını almak ve ona şükretmek için kurban kesmek faziletli bir ibadet olarak kabul edilmektedir. İslam dinine göre kurban kesecek olan kişinin maddi durumunun yeterli olması gerekmektedir. Maddi imkanı bulunmasına rağmen kurban kesmeyen kişiler için ise farz değildir, fakat vacip olarak kabul edilir.

2022 Kurban Bayramı ne zaman?

Hicri takvime göre Kurban Bayramı, Zilhicce ayının 10. gününe denk gelmektedir. Miladi takvime göre 2022 yılında Kurban Bayramının başlayacağı gün 9 Temmuz Cumartesi günü olarak belirlenmiştir. 4 gün boyunca devam edecek olan bayram 12 Temmuz Salı günü sona erecektir. 8 Temmuz ise Arife Günü olacaktır. Kurban Bayramı, bayram namazı ile birlikte başlamaktadır. Kurban Bayramının son gününde kurban kesimi yapılmaz. Toplumsal dayanışma ve yardımlaşmanın öne çıktığı bayram süresince müslümanlar birbirlerine hem gönüllerini açar hem de kurbanda kesilen hayvanın eti ikram edilir.