Ekonomi

Az Geliri Olanlara Çift Maaş İmkanı!

Bazı durumlarda 2 maaşın birden alınabileceği haberi son dakika gündeminde yer aldı. Belirli koşullar yerine geldikten sonra vatandaş iki maaş birden alabiliyor. Bilgisi olmayan vatandaşlar başvuruda bulunmadığı için bu iki maaş hakkından yararlanamıyor. Bu durum genel olarak asgari ücretten daha düşük kazanan kişiler için sağlanan bir durumdur.

Ölüm aylığı genellikle anne babaların çocuklarına kaybettiğinde ya da eş kat ettiğinde gibi durumların her birinde alınabiliyor. Fakat burada dikkat çeken durum kişinin asgari ücreti geçen bir maaşının bulunmamasıdır. Bu konu hakkında vatandaşlar pek çok soru sorarak gerektiği şekilde bilgi almaya çalışıyordu.

Emekli Olmak İsteyen Kişiler için Belirtilen Durumlar

60 yaşına geldiğinde 7.000 gün prim ödenmiş bir kişi 60 yaşında emekli olabilir. Fakat prim sayısının günü az olduğu için böyle bir durumda emekli maaşı genel olarak düşük olur. Bu yüzden de daha fazla prim ve gün sayısı yatırıldığı zaman 60 yaşına gelinip emekli olunduğunda Emekli maaşı daha yüksek olacaktır.
Emeklilik durumu ile ilgili kesinti zamanları olduğu zaman bu dönemler için geriye dönük borçlanma yapılma imkânı bulunmuyor. Yani geçmiş içerisinde belirli zamanlar içerisinde emeklilik yatmadığı takdirde bu zamanlara geri dönüp borçlanma yapıp yeniden bu primleri yatırma imkanı bulunmuyor.

Bunların dışında SSK 4/Alı şekilde emekli olup olmamak merak ediliyor. Bu şekilde emekli olup olabilmek için kişinin son 7 sene içerisindeki prim dönemine bakmak gerekiyor. 17 yıl içerisinde 1260 gün boyunca ödenen sigorta durumu varsa eğer 4-a şeklinde emekli olmak mümkündür. Fakat böyle bir durumda 3.600 gün sayısı ile SSK üzerinden emekli olmak mümkün görünmüyor.

Herkesin En Çok Merak ettiği Konu

En çok merak edilen sorulardan biri de şirket ortağı olan kişilerin SSK üzerinden sigortasının devam edip etmeme durumu. Kişi şirket ortağı olduğu zaman sigortası 4A şeklinde devam etmez. Bu durumun 4b’ye aktarılarak BAĞ-KUR’a çevrilmesi gerekir. Ortaklarına SSK’nın devam etme durumu tanınmıyor.
Kıdem tazminatı konusunda da yine pek çok soru işaretleri mevcut. 8 Eylül 1999 tarihinde işe başlayan bir kişi için belirli prim tarihlerini doldurduğu zaman yani 15 sene tamamlandığında işten ayrıldığında kıdem tazminatı alabilir. Bu tarihten sonrasındaki ise 25 yılı tamamlayan kişiler yine kıdem tazminatı alabilir. Fakat işten ayrılma durumunun kişinin kendi isteği doğrultusunda olmaması gerekiyor. Yani işten kendi ayrı isteği ile ayrılan kişiler kıdem tazminatı alamıyor.

Ölen Evladın Aylığı Alınabiliyor mu?

Bir diğer merak edilen konu ise ölen kız çocuğu ya da erkek çocuğunun ölüm aylığının alınıp alınmaması konusudur. Vefat eden kız ya da erkek çocuğunun herhangi bir eşi ya da çocuğu bulunmaması takdirde anne ve babaya bu kişinin ölüm aylığını alma hakkı doğar. Annenin ya da babanın maaşının asgari ücretin altında olması gerekir. Asgari ücretin üzerinde geliri olan anne ve babalar ölüm aylığından yararlanamaz.

Geriye Dönük Ölüm Aylığı Almak Mümkün mü?

Vefat eden kişi üzerinden ölüm aylığında geriye dönük talep edilip edilmeyeceği de en çok sorulan sorular arasında yer alıyor. Ölüm Aylığına hakkı olan bir kişi SGK’ya başvuru yapmamış olsa bile 5 yıl içerisinde geriye dönük olarak SGK’ya başvuru yapıp bu aylığı alabilir. Ölüm aylığı talep edildikten sonra sonuç beklenerek ölen eş kalan maaşı alabilir. Evlenene kadar bu maaş yaşayan eş için devam eder. Ayrıca vefat eden eşin vefat etmeden önce sigortalı bir işte çalışıyor olması da önemlidir.