Ekonomi

Hisse Senedi Nasıl Alınır?

Hisse senedi nasıl alınır? sorusunu soranların, hisse almak için izlemeleri gereken belirli adımlar bulunuyor. Borsadan hisse senedi almak hedefi olanlar öncelikle bir aracı kurum tercihi yapmalıdırlar. Daha sonra bu aracı kurumdan borsa yatırım hesabı açtırmalıdırlar. Açılan hesaba para yatırma işlemi ardından ilk hisse senedinin alımı için aracı kuruma emir iletilmelidir. Yatırımının bu emri aracı kurumca borsaya aktarılır ve işlem gerçekleşir. Kişi aldığı hisse senedini satmak istediğinde ise hisse senedi satış emrini yine aracı kuruma iletmelidir. İçeriğimizden borsa aracı kurum seçimi, borsa aracı kurumlarının hangileri olduğu, hisse senedi alım-satım, emir iletme işlemi hakkında bilgi alabilirsiniz.

Borsa Aracı Kurum Seçimi

Ana başlıkta aktardığımız hisse alım adımlarında ilk olarak aracı kurum seçiminden söz ettik. Borsada aracılık faaliyeti gerçekleştiren kurum sayısı ise oldukça fazla.  Özellikle Türkiye’deki bankalar borsa aracı kurumları olarak görev alabiliyorlar. Bu yüzden bankalardan yatırım hesaplarınızı oluşturabilirsiniz.

Öte yandan Sermaye Piyasası Kurulu tarafından borsa aracı kurum olarak yetkilendirilen A1 Capital, Ahlaçı Yatırım, Alnus Yatırım, Anadolu, ATA, Garanti, Burgan, Deniz, Dinamik, Gedik, GCM Yatırım gibi pek çok şirket bulunmaktadır. Bu kurumlar size SPK yetki belgelerini rahatlıkla sunabilirler. İlgili aracı şirketler ile görüşüp şartları sizin için en avantajlı olanını tercih etmenizde yarar vardır.

Borsa Yatırım Hesabı Açmak

Borsa aracı kurum seçimizi gerçekleştirdikten sonra yatırım hesabınızı açmanız gerekir. Oldukça basit bir işlem bazında, bankaların şubelerini ziyaret ederek, borsa yatırım hesabı açılış formu doldurabilirsiniz. Öte yandan bankaların internet adreslerinde de online adımlar ile yatırım hesabı oluşturabilirsiniz.

SPK onaylı borsa aracı şirketleri ile yatırım hesabı açmak için ise büroları fiziki olarak ziyaret etmenizde fayda vardır. Borsa aracı şirket ofisinde çerçeve sözleşmesini ve risk bildirim formunu doldurup, imzaladıktan sonra hesap açılışınız tamamlanır. Aracı kurumunuz size, hesapla ilgili komisyon oranları, masraflar hakkında detaylı bilgi sunar. Yatırım hesabınız için tahsil edilecek olan saklama ücreti hakkında bilgi verir. Açılan hesabınıza aynı gün başka bir mevduat hesabınızdan para aktarımı gerçekleştirebilirsiniz.

Borsa Yatırım Hesabına Para Yatırma

Borsadan hisse satın almak için açılan yatırım hesabına para yatırılmalıdır. Satın alınmak istenilen hisse senedinin fiyatı ve hesaba ilişkin komisyon ücreti kadar para hesaba yatırılmalıdır. Borsa aracı şirkete para transferi gerçekleştirerek veya hesabınızı bankadan açtıysanız yine aynı bankadaki mevduat hesabınızdan borsa yatırım hesabınıza transfer yaparak para yatırma adımını tamamlayabilirsiniz. Hesaba para yatırmanın alternatif yollarını ise borsa aracı kurumunuzdan öğrenmeniz gerekir.

Hisse Senedi Alım Emri Vermek

Hisse senedi nasıl alınır? sorusuyla doğrudan bağlantılı olan konu satış emrini vermektir. Yatırım hesabınızı borsa aracı şirketten açtıysanız aracı şirketin resmi web sayfasından, bankadan açtıysanız bankanın mobil bankacılık uygulamasından borsa yatırım hesabınıza erişim sağlayabilirsiniz. Hesabınıza online şekilde eriştikten sonra, hisse satın alım ekranına ulaşabilirsiniz. Bu alanda tercih ettiğiniz hisseyi seçerek, satın alım emrinin aracı kuruluşa iletilmesine onay vermeniz gerekir. İşlem sırasında hisselerin güncel fiyatlarını açıkça görüntüleyebileceksiniz.

Öte yandan işlem ekranı üzerinde iki farklı emir seçeneği görüntüleyeceksiniz. Satın alım emrinizi, serbest fiyatlı emir olarak veya limitli emir olarak verebilirsiniz. Serbest fiyatlı emiri onaylarsanız, hissenin Borsa İstanbul’da oluşan fiyatı üzerinden alımın serbest şekilde gerçekleşmesini istemiş olursunuz. Örneğin, serbest emir “hisse fiyatı 10 TL olsa da 14 TL olsa da al “ şeklinde bir ifadeyi destekler. Burada fiyatın en düşük seviyede olması durumu ilk kriter alınmaz.

Ancak, limit emir kapsamında satış emrini girerseniz, hisse senedi için ödemeye razı olduğunuz fiyat üzerinden satın alım yapmak istediğiniz belirtmiş olursunuz. Örneğin hisse fiyatı 10 TL olduğunda al ifadesini bu kapsamda tanımlayarak hissenin bu fiyat üzerinde olması halinde satın alımın gerçekleşmemesini sağlarsınız.

Borsada Hisse Satış Emri Vermek

Hisse senedi nasıl alınır? sorusu ardından en çok sorulan diğer soru satışa nasıl çıkılır? Yanıtı ise oldukça basit. Satın aldığınız hissenin fiyatı alış fiyatının üzerine çıktıysa, kar elde etmek için satışa çıkabilirsiniz. Hisse senedi satış emri vermek için yine mobil bankacılık uygulamasından veya aracı şirket web adresinden hesabınıza erişmeniz gerekiyor. Hemen ardından işlem ekranına ulaşıp, serbest emirli satış veya limit emirde satış seçeneklerinde size uyanı tercih etmeniz gerekiyor.

Hissenizin anlık fiyatı artışa geçtiğinde serbest satış emri girerseniz o dakikadan sonra hisse 10 TL olsa da 14 TL olsa da satılır. Limit emirde satış girişi halinde ise belirlediğiniz bir fiyat üzerinden satış yapılır. Örneğin hisseyi 15 TL altına inerse satışa çık gibi bir talebiniz varsa, tutar bilgisi ile limit emirde satış girişi yapmanız gerekir.