Ekonomi

Altın Fiyatları, Dolar ve Ons Altında Yaşanan Dalgalanmalara Bağlı Olarak Yükseliş Gösteriyor!

Altın fiyatları, hem yatırımcılar hem de vatandaşlar tarafından yakından takip edilmektedir. Dolar kurundaki artış ve ons altındaki dalgalanmalara bağlı olarak altın fiyatları hareketli bir seyir izlemektedir. Son dönemde dolar kurundaki yükselişin devam etmesi durumunda gram altının yıl sonunda 2 bin TL bandını görebileceği düşünülmektedir.

Altın fiyatları, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın (TCMB) ve ABD Merkez Bankası’nın (Fed) faiz kararlarına göre yön bulmaktadır. Son aylarda Fed’in faiz artırımı beklentilerinin artması, ons altın fiyatlarını düşürmüş ve 3,5 ayın en düşük seviyesine çekmiştir.

Öte yandan, Türkiye’de Merkez Bankası’nın politika faizini yükseltmesi, gram altının rekor üstüne rekor kırmasını sağlamıştır. Doların desteğiyle yurt içinde yükselen gram altın fiyatları, uluslararası piyasalarda ise düşüşe geçmiştir. Ons altın fiyatı, ABD Merkez Bankası Başkanı Powell’ın faiz artışı sinyali veren açıklamalarının ardından sert bir şekilde düşmüştür.

Analizciler, Temmuz ayının önemli bir dönüm noktası olabileceğine dikkat çekmektedir. Fed’in Temmuz toplantısının piyasalar için daha da önemli olduğu belirtilmektedir. Fed’in Temmuz toplantısının ardından Eylül, Kasım ve Aralık olmak üzere 3 toplantısı daha bulunmaktadır.

Altın piyasasında yaşanan bu gelişmelerin ardından Kocaeli Kuyumcular Odası Başkanı Nuri Koç, doların artışının devam etmesi durumunda yıl sonunda altının 2 bin TL seviyelerine ulaşabileceğini ifade etmiştir. Koç, ons altının pandemi döneminde bin 200- bin 400 dolar seviyelerinde olduğunu ve şu anda bin 900 dolar seviyelerinde bulunduğunu belirtmiştir. Ayrıca, ons altının 2 bin 200-2 bin 300 doları aşması zor görüldüğünü ve altının gram fiyatının doların artışına bağlı olarak bin 800- bin 900 TL seviyelerine gelebileceğini söylemiştir.