4 Şubat tarihinde dolar ve euro kuru verilerine bakıldığında, para girişinin devam etmesi halinde doların 6.80 ve 6.90 lira seviyesine kadar sürmesi bekleniyordu. Ardından 4 Şubat akşamı verilere yansıyan enflasyon yüksekliğine bağlı olarak analistler bu durumun zor olduğunu ifa ettiler. 5 Şubat sabah saatlerinde ise dolar kuru 7.13 TL olarak şekillendi.
Bugün Dolar Düşüşte mi? Doları Neler Etkiledi?
Türkiye cephesinde ise Kasım ayından beri ekonomi politikasının değişmesi ve BDDK’nın atmış olduğu adımlar ve yüksek enflasyona karşı çizilen kararlı duruş Türk Lirası’nın değerlenmesine sebep oluyor. Analistler, bu etkiler ile dolar karşısında değer kazanan Türk Lirası’nın ilerleyen süreçte daha çok tercih edileceğini açıkladılar.
Döviz Alım İştahı Kırılıyor mu?
Piyasa verileri ele alındığında ise geçen hafta, Türk yatırımcılar cephesinde döviz alımına ilişkin inatçı yapının henüz kırılmadığı görülmüştü. Analistler, hemen ardından Perşembe günü verilerine göre döviz alımı iştahının düşük bir yüzde ile kırıldığını ifade ettiler. Dolar/TL de dolar değer kaybının bir süre daha devam edeceğini belirten analistler, piyasada şuan için ılımlı değerlerin hakim olacağını ifade ettiler.
5 Şubat tarihi ile birlikte dolar 200 günlük ortalamanın aşağısına doğru geri çekildi. Şuan da 7,13 TL seviyelerinin civarında hareket eden dolar için önümüzdeki 2 günlük dönemde yükselebileceği maksimum noktanın ise 7,36 ile 7,38 TL seviyesi olduğu uzmanlarca açıklandı. Önümüzdeki haftada dolar cephesinde keskin bir artışın söz konusu olmadığını ve bu nokta için şuan tahvil yatırımların durulması gerektiğini belirten analistler, piyasa takibine devam edilmesi gerektiğini söylediler.