Sektör devleri yarı iletken çip krizinin üretim hızlarını etkilediğini söylerken, çip üreticileri ise aratan taleplere yanıt veremediklerini ifade ediyorlar. Virüs sosyal ve ekonomik etkilerinin yanında teknolojik etkileri ile de bir süredir gündeme geliyor. Teknolojik bazda en kötü etkiyi yaptığı sektör ise otomotiv sektörü olarak gündeme geliyor.
Ford Açıklaması
Teknoloji sektörüne yönelik artan talepler kapsamında otomotiv sektörünün yarı iletken çiplere olan erişim ihtiyacı karşılık bulamıyor. Her geçen gün büyüyen krizden pek çok köklü şirket ve marka etkilenirken, belirli markalarda ise üretim durma aşamasına kadar geldi.
Türkiye’de üretim gerçekleştiren Hyundai ise küresel çapta yaptığı bir duyuruda ‘’ Çiplerin üstünde bulunan potansiyel tedarik kesintisi riskinin farkındayız. Durumu yakın takip ederken, istikrarlı bir üretimi devam ettirmek zorundayız. Tedarikçi ortaklarımız ile işbirliği yapıyoruz.’’ sözlerini kullandı.
Üretimi Durdurma Kararları
Yarı iletkenler, üzerine uygulanan mekanik çalışmanın etkisi ile yalıtkanlığı kazanan parçalar olarak adlandırılıyorlar. Özellikle elektronik alanında yoğun olarak kullanılan bu çipler, elektroniğin ana elemanları olan diyotların ve entegre devrelerin üretiminde kullanılıyorlar. Aynı şekilde işlemcilerin oluşturulmasında büyük rol oynayan bu parçaların şuan tedariklerinde sıkıntı olması ise birçok sektörde üretim aşamasının sekteye uğramasına sebep oluyor.
Ford geride kalan Perşembe günü açıklama yaparak, SUV model üretimlerinde bu tedarik sorunu yüzünden kısıtlamaya gittiklerini bildirmişti. Çip krizi nedeni ile ABD’nin en çok satan şirket araçlarından olan F-150 kamyonet üretimlerinin ise durdurulacağı açıklandı. Kamyonetin üretimlerinden bu sene içinde 1 milyar dolara yakın zarar yapıldığını belirten firmalar üretime artık sıcak bakmıyorlar.