Ekonomi

Emeklilerin Banka Promosyonları Giderek Yükseliyor

Emekliler aylıklarını aldıklarını bankadan bir miktar promosyon da alıyor. Son zamanlarda bankalar emekli aylıklarını kendilerine bağlatmak için promosyon kampanyalarını genişletti. Bazı bankalar sadece maaşını kendisine taşıyan emeklilere koşulsuz bir şekilde promosyon ödüyor. Bazıları ise bankanın bir takım ek ürünlerini kullanma şartı getiriyor.

Kampanyaların büyük bir kısmı Haziran ayında başlıyor. Bu ay 3.750 liraya kadar promosyon ödeyen bankalar var. Bazı bankalar da herhangi bir emekli yakınını getiren emekliye ek olarak 250 lira daha ödeme yapabiliyor. Bu durumda promosyon 4.000 liraya kadar çıkmış oluyor.

Hangi Banka Ne Kadar Promosyon Ödüyor?

Bankaların promosyon için farklı kampanyaları oluyor. Mesela Akbank emekli aylığını kendi bankasına taşıyan herkese 500 lira ve ek olarak da 1850 lira veriyor. Tabi ki bu şart emekli aylığı 1500 lira ya da daha az olan kişiler için geçerli. Emekli aylığı 1500ü geçenlere ve 2500 liraya kadar olanlara ise farklı bir uygulama var. Bu durumda da promosyon 625 liraya ek promosyon ise 2.275 liraya çıkıyor. Emekli aylığı en az 2500 lira olan ve bu rakamı geçenler için Akbank’ın ödediği promosyon 750 lira, ek promosyon ise 2750 lira oluyor.
Denizbank’ın da maaşa göre belli bir promosyon ödemesi geçerli. Denizbank da en düşük aylık olan 1500 ve altındaki emeklilere maaşlarını kendisine geçirmesi koşuluyla 675 lira ödüyor. Emekli maaşı 1500 ve 2500 lira arasında olanlara ise 850 lira, aylığı 2500’ü geçenlere de 1000 lira promosyon ödüyor.

Bütün bankaların maaşını kendisine geçiren emeklilere farklı promosyonları oluyor. Bazıları ise ek ödüller de veriyor. Mesela yanında bir arkadaşını getirip onun da maaşını bu bankaya geçirmesini sağlayanlar ya da farklı banka ürünlerinden yararlananlara daha fazla promosyon ödendiği oluyor. Bu durumda bazen promosyon miktarı 1425 liradan, 1600 ya da 1750 liraya kadar da çıkabilir.

Garanti BBVA’nın Promosyon Kampanyası

Garanti Bankası’nın promosyon rakamları da oldukça yüksek. Maaşı ilk dereceden olan ve düşük olanlar 1850, diğerleri 2300 ve en yüksek olanlar da 2750 lira promosyon alabiliyor. ING de emeklilere Garanti bankası gibi aynı rakamlarla promosyon veriyor. Her iki banka da aynı zamanda ek ödemeler yapabiliyor.

Emekli maaşı en düşük seviyeden alanlar İş Bankası’ndan 2.250 lira alabiliyor. Daha yüksek olanlar ise 2375 ve en yüksek seviyeden alanlar ise 2500 lira alıyor. İş Bankası emekli yakınına getirenlere 250 lira daha fazla verme uygulamasını da yapıyor. Ama bu yakınların sayısı en çok iki olabiliyor.

Çok sayıda banka bir arkadaşını da bu bankadan maaş almaya ikna edip getirene 250 lira daha fazla promosyon ödüyor. Bazı bankalar da on arkadaşa kadar bu sayı yükseliyor. Ama ondan fazla arkadaş için ödeme yapılmıyor. Bazılarında ise İŞ Bankası gibi bu sayı sadece iki ile sınırlı. Bankaların geneli bu kurala uyum sağlıyor.
Promosyon da aynı maaşınızı aldığınız gibi bankamatikten çekebileceğiniz bir şey haline geldi. Artık bütün bankalar bu işlemi kolaylaştırdı. Promosyon hesaba yattığı andan itibaren emekliler hesaplarından çekim yapabiliyor. Bu fırsattan yararlanmak isteyen ve bankasını değiştirmek isteyenler değiştirebiliyor. Ama değiştirme için bazı sınırlar koyan bankalar da var. En az iki yıl bir bankada sabit kalmak da promosyon şartları arasında olabiliyor.