Ekonomi

Enflasyon Tepkilerine TÜİK Cevap Verdi! O Detay Hakkında Merak Edilenler

Enflasyon rakamları hızlı bir şekilde artış göstermeye devam ediyor. Ülkemizde son yıllarda pek çok farklı üründe ürün bazlı olarak %300’ü geçen artışların görülmesi üzerine maaşlar eridi gitti. Özellikle sene başında asgari ücrete gelen %40 oranında zammın da pek bir değerinin kalmaması üzerine özellikle temmuz ayında asgari ücrete ara zam gelir mi? Sorusu da akıllarda yer edinmeye başladı.

Tepkiler Enflasyon Sepetine Gelmişti

Hatırlarsanız geçtiğimiz yıllarda TÜİK bir enflasyon sepeti hazırlayarak hane başı enflasyon ve tüketim oranları belirtiyordu. Son dönemlerde bu tarz bir enflasyon sepeti hazırlamayı kesti. Çünkü bu sepetin fiyat bazında fiyatının çok çok yüksek olduğu düşünülüyordu. Bu durumda da enflasyon konusunda soru işaretleri ön plana çıkıyor ve tartışmalar artıyordu.

Bu durumda TÜİK meyveleri çoğunlukla tek tek listelediği çalışmalarını ön plana çıkarmak yerine şu şekilde bir güncelleme yaptı. Önceden kayısı, şeftali, çilek ve diğer meyveleri ayrı ayrı listesi içerisinde dahil ediyordu. Sonraki dönemde ise TÜİK bu uygulamaya son vererek meyveleri “taze meyveler” şeklinde bir liste haline getirdi ve ona göre bir sıralama belirledi.

Tepkiler Dikkat Çekti

Bu şekilde uygulama yapılmasının üzerine çok ciddi anlamda tepkiler koyuldu. Özellikle TÜİK enflasyon rakamlarının ön plana çıkması neticesinde ciddi anlamda tepkileri de beraberinde getirmişti. Hemen ardından TÜİK başka yardımcısı İbrahim Demir bu konu ile alakalı bir açıklama yaptı.

Diğer Ülkelerde Bu Şekilde Bir Uygulama Yok!

Demir yaptığı açıklama ile diğer ülkelerin enflasyon rakamlarına ve yaptığı açıklamalara yer verdi. Son dönemlerde özellikle mayıs ayında açıklanan enflasyon rakamları ile birlikte madde madde olarak hiçbir ürünün listelenmesinin mantıklı olmadığının ve dünya üzerinde hiçbir ülkenin enflasyon rakamlarını bu şekilde göstermediğini belirtti.

Tabii ki bu durum akıllarda yer edinen soru işaretlerinin giderilmesi açısından mantıklı gelmedi. Özellikle Demir’in açıklamasından elde ettiğimiz satır başlarına göre madde madde açıklamalar yapmak yerine genel olarak değinmenin daha yerinde bir karar olduğu da belirtildi. Şimdilik bu şekilde bir açıklama yapmanın ve ön plana çıkan seçenekleri değerlendirmenin mantıklı olmadığının altı çizildi.

Kullanıcıların Fiyat Hareketlerini Takip Etmesine İmkan Tanınacak

Özellikle kullanıcı bazında fiyat hareketlerinin takip edilmesi ve söz konusu değişimlerin kısa süre içerisinde değerlendirilmesini içeren bir takım güncellemelerin yapılması planlanıyor. Bu veriler ışığında Eurostat’ın TÜFE konusunda dağıtım politikası ve şeffaflık ilkeleri incelenerek Türkiye İstatistik Kurumunun verilerinin de bu şekilde güncellenmesi düşünülmektedir.

Avrupa Ülkeleri Fiyat Bilgisi Paylaşmıyor

Avrupa birliği ülkelerinde yapılan çalışmalar değerlendirildiğinde Avrupa Birliği üye ülkelerinin hiçbirinde fiyat bilgisi – ürün bilgisi ve ağırlık bilgisi paylaşılmamaktadır. Bu tarz paylaşım yapan Fransa – Lüksemburg ve Avusturya bulunmaktadır. Bu ülkelerin dışındaki ülkelerin de fiyat bilgisi paylaşımı yapmadıklarının altını çizmek gerekmektedir.
Aynı şekilde Türkiye İstatistik Kurumunun da bu tarz fiyat ve değişim bilgisi gibi bilgileri paylaşmadığının altını çizmek gerekiyor.
İlerleyen yıllarda enflasyon oranına bağlı olarak Türkiye’de yaşanan değişimlerin de bu şekilde yapılmaya devam edilmesinin planlandığının altı çiziliyor.
Zaten mayıs ayı istatistiklerine göz attığımız zaman yaz aylarının gelmesi ile birlikte fiyatları düşmeye başlayan taze meyve, sebzelerin fiyat aralıklarında da ciddi anlamda düşüşler olduğunu gözlemlemekte mümkün oluyor.
Şimdilik bu fiyat bilgisi ve seçenekleri söz konusu olduğunda nasıl bir yol izleneceği konusunda da orta uzun vadede daha detaylı bilgi ve seçeneklerin olduğunun da altını çizmek gerekiyor.