Türkiye'de koronavirüs ile mücadele devam ederken her gün kurumlar bazında yeni tedbirler uygulanmaya başlanıyor. Sağlık Bakanlığı ve Bilim Kurulu'nun tavsiyelerini doğrultusunda yeni bir karar alan Adalet Bakanlığı adliyelere ve istinaf mahkemelerine girişlerde HES kodu zorunluluğu getirdi. Uygulama bugün başlarken HES kodu bildirimi yapmayan vatandaşlar işleri olsa dahi adliyelere sokulmadılar.
ADLİYELERE VE İSTİNAF MAHKEMELERİNE GİRİŞTE HES KODU ZORUNLULUĞU
Adalet Bakanlığı tarafından daha önce de Adalet Hizmetlerinde yeni Çalışma Esasları Kılavuzu hazırlanarak yayınlanmıştı. Bu kılavuzda yer alan bilgilere göre maskesi olmayanlarıni herhangi bir işi olduğunu ispat edemeyenlerin adliyelere girişlerine izin verilmemesi kararı alınmıştı. Ayrıca adliyelerde10 metrekareye 1 kişi gelecek şekilde vatandaş alımı yapılması kararlaştırılmıştı.
Öte yandan adliyelerde HES kodu zorunluluğu yeni bir tartışma konusunu da çıkardı. HES kodu olmadan adliyelere giriş yapamayan vatandaşlar kendileri hakkındaki mahkemelere de katılamayacaklar. Bazı hukukçular bu durumu Anayasa ihlali olarak yorumlamaya başladılar. Yargılama hakkının her vatandaş için Anayasa ile güvence altına alındığını belirten hukukçular HES kodu zorunluluğunun bu hak ile çeliştiğini iddia ettiler.
HES KODU NASIL ALINIR?
Adliyelerde ve istinaf mahkemelerinde HES kodu zorunluluğu getirilmesi üzerine vatandaşlar bu HES kodunu nasıl alabileceklerini öğrenmek istiyorlar. Sağlık Bakanlığı'nın Hayat Eve Sığar (HES) uygulamasının üzerinden alınabilen HES kodu aynı zamanda SMS ve e-devlet üzerinden de alınabiliyor.