Finlandiya, eğitimde gösterdiği başarıyla en çok öne çıkan ülkeler arasında yer almaktadır. Şimdilerde ise Finlandiya, dijital dünyada eğitim vermeyle ilgili yeni bir plan geliştirmektedir. Ülke, yeni geliştirilecek sistemle öğrencilerin kabiliyetlerinin geliştirilmesini de hedeflemektedir. Ancak bölge halkı, yeni sistemin eğitim sistemini aşağıya çekebileceği endişesi taşıyor.
FİNLANDİYA EĞİTİM SİSTEMİ
Finlandiya, uzun yıllardır dünyanın eğitim sistemine sahip olan bir ülke konumundadır. Henüz 15 yaşındaki gençleriyle Pisa’da çok yüksek sıralamalarda yer alan Finlandiya, büyük başarılara imza atmaktadır.
Bu ülkede öğrenciler 7 yaşına kadar okula başlamamakta, okulda kısa süre vakit geçirmekte ve uzun süre tatil yapmaktadır. Öğrencilere çok az ödev verilmekte ve hiçbir sınava tabii tutulmamaktadır. Bundan dolayı da öğrencilerin başarı sağlama kabiliyeti artırılmakta ve bu anlamda da büyük eğitim uzmanları yetiştirilmektedir.
Finlandiya eğitim de böyle bir başarıya sahip olmasına rağmen eğitim anlayışını değiştirme konusunda büyük bir kararlılık içerisinde. Çünkü artık öğrencilerin bilgiye dijital dünyada erişebilmesinin büyük bir öneme sahip olduğunun altı çizilmektedir.
Ağustos 2016’da Finlandiya’da bütün okulların katılımcı öğretim yapması zorunlu hale getirilmiştir. Bu sistemde, öğrenciler kendisini ilgilendiren başlıkları seçebilme imkanına sahip olmuştur. Böylelikle her öğrenci kendisine yakın gördüğü dala yoğunlaşma fırsatı bulmaktadır. Böylelikle öğrenciler aynı zamanda teknolojik yenilikleri kullanmayı öğrenir ve okul dışındaki etkinliklerde de yer alabilmektedir.
Ortalama olarak her derslikte 19 öğrenci ders görmektedir. Aynı zamanda okullarda toplam 195 öğrenci bulunmaktadır. Bundan dolayı da öğrenci öğretmen arasındaki ilişki de hat safhaya çıkmaktadır.