Gündem

Doğum Sorası Hemen Rapor Parası Ödemesi Alın

Maaşını asgari ücret üzerinden alanlar için ilginç bir haberin detayları binlerce kişiyi ilgilendiriyor. Kadınların çalışma sahasından uzak kalmaması için destek planlaması yapıldığını duyuran hükümet, doğum sonrası yeniden çalışma hayatına adaptasyon sürecini kolaylaştırmak adına asgari ücretle çalışan annelere 12 bin 454 lira toplu para desteği sunuluyor. SGK tarafından ödenen doğum parası başvuru sonrasında en yakın PTT şubesine giderek anında alınabiliyor.

Çalışan Annelere Doğrum Sonrası 12. 454 Lira Veriliyor

Bebeği olduktan sonra birçok anne çalışma yaşamını geride bırakarak bebeğini büyütmeyi tercih ediyor. Her açıdan bakıldığında topluma faydalı olan kadınlarımızı iş yaşamından uzakta tutmamak için doğum sonrası sigortalı çalışan her yeni anneye ödeme yapılıyor.

Sigortadan alınan doğum parası kadınların statüsüne ve aldığı maaşa göre değişkenlik gösteriyor. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın üç çocuk vurgusunun ardından devletin anne olmuş kadınlara böylesine bir imkân sunması, her halükarda annelerin çalışmalarını teşvik ediyor.
Annelere Yapılan Diğer Devlet Ödenekleri;

Tek sefere mahsus olmak üzere Türkiye Cumhuriyet Devleti ilk kez anne olan kadına 300 TL ikinci çocuğuna 400 TL, üçüncü çocuğa ise 600 lira ödeme yapıyor. Rapor parası olarak bilinen ve anne adaylarının 32, haftadan itibaren izne ayrıldıktan sonraki süreci kapsayan ödeme, birçok şartın sağlanması durumunda kadınlara ödemesi gerçekleştiriliyor.

Doğum Parası İçin Aranan Şartlar

Doğumdan bir yıl öncesine kadar sigorta primi yatırılmış olması ve izinli döneminde iş yerinde çalışmamış olması gibi şartlar aranıyor. Bazı istisnai durumlarda anne adayları doğuma 3 hafta kalıncaya kadar kendini iyi hissetmesi durumunda doğum parası almakta bir sakınca yoktur. İzne ayrılmış olmasına karşın sigortalılık sürecinin devam ediyor oluşu önemli ayrıntılardan biridir.

En Yüksek Doğum Parası Ne Kadar?

İş hayatındaki statüsüne bağlı olarak birçok anne en yüksek doğum rapor parasını alıyor. Yaklaşık 20 bine yakın maaşa sahip anneler en yüksek statüde yer alan rapor ödemesi kapsamında 50 bin TL’ye yakın ödeme alıyor. İş hayatına kadınların teşvik edilmesi amacını taşıyan bu uygulama, zorlu bir hamilelik süreci sonrası ailelere maddi anlamda birçok avantaj sunuyor.

Doğum Ödemesi Ne Zaman Yapılıyor?

Doğumdan önce olmak üzere sonrasında da yaklaşık 4 ayı kapsayan raporlu olarak geçirebiliyor. Hastaneye yapılan ödeme ve yeni bebeğin masrafları gibi birçok detaylar doğum rapor parasının ne zaman ve ne kadar olacağı sorularına neden oluyor.
Asgari ücretle çalışmak ya da daha üzerinde maaş alan her kadının rapor parası hesaplama sistemine göre alacağı miktar çok önceden belirlenmiş olarak PTT’den alınmaktadır. Son 3 aylık dönemdeki brüt maaş hesaplanarak yatırılan analık ücreti, en az asgari ücret alan kadınların 12 bin lira ödeme almasını sağlıyor.

2022 Doğum Parası Ne Kadar?

Doğum öncesi 90 günlük sigorta primi tam olan her anne adayı doğum sonrasında toplu para ödemesi alabiliyor. Günlük brüt ücret miktarına bakılarak üçte birlik olan kısım topluca kadınların hesabına yatırılmaktadır.
Doğum raporu alabilmek için er kadının sigortalı olarak bir işte çalışıyor olması gerekiyor. Rapor süreci boyunca izini olma durumunun sürdürülmesi de doğum rapor parası almak için aranan şartlar arasındadır.

Doğum Parası Sorgulama Nasıl Yapılır?

Doğum öncesi izne ayrıldıktan sonra doğumu gerçekleşen her anne e devlet sistemi üzerinden doğum parası sorgulaması yapabiliyor. E devlet şifresi olmayıp sistemden ne kadar ödeme alacağını bilmeyenler, direkt PTT şubesini ziyaret ederek de TC kimlik numarası ile sorgulama işlemini yapabilir.