Ekonomi

4 Haziran Önemli Bir Dönüm Noktası Olacak

Akaryakıt fiyatları, petrol fiyatları ve döviz kuru gibi faktörlerin etkisiyle sürekli dalgalanmakta ve tüketiciler üzerinde doğrudan etkiler yaratmaktadır. Son olarak, Barclays Plc ve UBS tarafından yapılan petrol tahminleri, akaryakıt fiyatlarının geleceği konusunda belirsizliklerin devam ettiğini göstermektedir.

Barclays Plc’nin raporunda, brent petrol fiyat tahminlerinin aşağı yönlü revize edildiği belirtilmektedir. 2023 için brent petrolü beklentisi 87 dolar/varil olarak düşürülerek 5 dolarlık bir indirim yapılmıştır. Benzer şekilde, 2024 için tahmin de 89 dolar/varil olarak açıklanmış ve 8 dolarlık bir düşüş gerçekleştirilmiştir.

Barclays’in yatırımcı notunda, OPEC+’nın arz fazlasını önlemek amacıyla proaktif bir şekilde hareket etmesinin muhtemel olduğu vurgulanmıştır. Özellikle bu yılın ikinci yarısında talebin artmasının, OPEC dışı üreticilerin arzında yavaşlama ve OPEC+ üyelerinin üretimi frenlemesi gibi etkilerle bir arz açığı oluşabileceği tahmin edilmektedir.

Diğer yandan, UBS stratejistleri brent petrol fiyat tahminini 2023 sonu için varil başına 95 dolar olarak revize etmiştir. Bu düşüşün nedeni olarak ABD’deki durgunluk endişeleri ve Çin’den gelen zayıf ekonomik veriler gösterilmektedir.

Akaryakıt fiyatlarının geleceği, petrol fiyatlarının dalgalanması ve uluslararası faktörler tarafından etkilenmektedir. Ancak önümüzdeki dönemde akaryakıt fiyatlarının nasıl şekilleneceği belirsizliğini korumaktadır. Önemli bir dönüm noktası olarak gösterilen 4 Haziran’daki OPEC+ toplantısı, fiyatların gelecekteki seyrini belirlemede etkili olacaktır.

Şu anda, Brent petrolün varil fiyatı yaklaşık olarak 73 dolar seviyelerinde işlem görmekte ve Batı Teksas türü (WTI) ham petrolün varili ise 68 dolar civarında alıcı bulmaktadır. Yakıt talebindeki iyimserlik ve ABD’de faiz oranlarında duraklama beklentileriyle fiyatlarda artış gözlenmektedir.